Alertă meteo cod galben. ANM anunţă trei zile de ploi torențiale și vijelii

Meteorologii ANM au emis alertă cod galben de ploi torențiale și vijelii pentru următoarele trei zilei.

16 sept. 2022, 10:15
Alertă meteo cod galben. ANM anunţă trei zile de ploi torențiale și vijelii

Meteorlogii ANM au emis ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de ploi torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii pentru intervalul 16 septembrie, ora 12:00 – 17 septembrie, ora 12:00.

„În intervalul menționat, în Banat, Oltenia, local în Crișana, Transilvania, Muntenia, în sudul și centrul Moldovei, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în regiunile sud-estice”, a anunţat ANM.

Citeşte şi: Prognoza meteo. Ploi abundente, vânt intens şi grindină. După temperaturile aproape caniculare, la munte va fi lapoviţă şi ninsoare

Administraţia Naţională de Meteorologică a emis o avertizare meteo cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi cantități de apă însemnate pentru intervalul 17 septembrie, ora 12:00 – 18 septembrie, ora 20:00.

„În intervalul menționat, în vestul, nordul și centrul țării, temporar va ploua, iar în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, darmai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp. Pe parcursul zilei de duminică aria ploilor se va restrânge spre regiunile nordice și centrale”, a transmis ANM.

Citeşte şi: Secetă în tot mai multe zone din România. Lipsa ploilor afectează culturile de toamnă

Duminică vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă trecător se vor semnala precipitații mixte.

De asemenea, a fost emisă avertizare COD GALBEN de intensificări ale vântului pentru intervalul 18 septembrie, ora 02:00 – 18 septembrie, ora 20:00.

„Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, sud-estul, centrul, nord-estul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h”, a mai anunţat ANM.

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI
Vineri, vremea se va menţine călduroasă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate seara și noaptea când va creşte probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura
maximă va fi de 32…33 de grade, iar cea minimă de 16…18 grade.

Sâmbătă, vremea va fi caldă pentru această dată, dar și în general instabilă. Cerul va avea înnorări temporare, mai accentuate seara şi noaptea când vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și vijelie. Vântul se va intensifica spre sfârșitul intervalului, când la rafală se vor atinge viteze de 55…60 km/h. Temperatura maximă se va situa în jurul a 29 de grade, iar cea minimă va fi de 14…15 grade.

Duminică, vremea va fi vântoasă și se va răci accentuat. Pe parcursul zilei vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze la rafală în general de 55…65 km/h. Cerul va fi variabil, temporar cu unele înnorări la începutul intervalului când vor mai fi condiții să plouă slab. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 22 de grade.