Alertă meteo cod galben de ninsori și viscol în 15 județe. Val de aer tropical în sudul țării, cu temperaturi de 20 de grade. Prognoza meteo actualizată pentru București

Vremea se schimbă radical în România. Dacă în sud vremea se încălzește îngrijorător, termometrele urmând a indica și maxime de 20 de grade, inclusiv la București, la munte revin zăpada și viscolul.

16 ian. 2023, 10:44
Alertă meteo cod galben de ninsori și viscol în 15 județe. Val de aer tropical în sudul țării, cu temperaturi de 20 de grade. Prognoza meteo actualizată pentru București

Administrația Națională de Meteorologie a emis o INFORMARE METEOROLOGICĂ pentru intervalul 16 ianuarie, ora 17 – 19 ianuarie, ora 20 când sunt așteaptate precipitații moderate cantitativ, intensificări ale vântului, viscol în zona montană înaltă.

”În intervalul menționat îndeosebi în jumătatea de vest a țării va ploua, la munte vor fi precipitații mixte, iar la altitudini mai mari de 1700 m temporar va ninge. Cantitățile de precipitații acumulate vor depăși 20…25 l/mp, iar în Carpații Occidentali și Meridionali pe arii restrânse 50 l/mp.

Vântul va avea intensificări la munte, iar din noaptea de marți spre miercuri (17/18 ianuarie) la altitudini mari în masivele sudice va sufla tare cu viteze de peste 100…110 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada. Local și temporar vor fi intensificări ale vântului și în restul teritoriului, cu rafale în general de 55…65 km/h, îndeosebi în vest și sud-est”, a transmis ANM.

Citește și: Vremea la extreme în Europa. Iarnă „indiană” în România, minus 50 de grade în Rusia, cod roşu de inundaţii în Balcani

De asemenea, a fost emisă ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru 16 ianuarie, ora 17 – 17 ianuarie, ora 22 de intensificări susținute ale vântului. În Carpații Meridionali și Occidentali și local în Banat, vântul va avea intensificări cu viteze de 60…80 km/h. La altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 100 km/h, va fi viscol și vizibilitate scăzută.

 

Citește și: Alertă de la meteorologi, ce se întâmplă cu zăpada din ianuarie. Puzzle climatic global: „Orașele acţionează ca un amplificator al efectelor schimbării climei”

 

PROGNOZĂ METEO SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Prognoza meteo luni. Cerul va fi temporar noros, iar spre dimineață vor fi condiții de ceață. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 0…2 grade.

De marți până joi, vremea se va încălzi semnificativ, astfel că valorile termice se vor situa cu mult peste cele specifice datei; maximele vor fi de 14…15 grade în după-amiaza zilei de marți (17 ianuarie), apoi de 18…20 de grade, iar minimele se vor situa între 5…9 grade. Temporar cerul va avea înnorări și vor fi condiții pentru averse slabe. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe parcursul zilelor de miercuri și joi (18 și 19 ianuarie).