Vremea la extreme în Europa. Iarnă „indiană” în România, minus 50 de grade în Rusia, cod roşu de inundaţii în Balcani

În România, se anunţă ploi de toamnă, iar ghioceii de primăvară şi-au făcut deja apariţia- În schimb, Rusia sse confruntă cu una dintre cele mai dure ierni din istorie

16 ian. 2023, 09:44
Vremea la extreme în Europa. Iarnă „indiană” în România, minus 50 de grade în Rusia, cod roşu de inundaţii în Balcani

Vremea în Europa. Temperaturile au coborât săptămâna trecută până la minus 50 de grade Celsius în Iakuţk, capitala Iacuţiei, în timpul unui val de frig anormal de lung care afectează localitatea din Siberia cunoscută drept cel mai friguros oraş, transmite Reuters. Locuitorii din acest oraş minier situat la o distanţă de 5.000 de kilometri est de Moscova, pe permafrostul din Orientul Îndepărtat rusesc, văd deseori cum mercurul din termometre scade mult sub minus 40 de grade Celsius.

„Nu te poţi lupta. Fie te adaptezi şi te îmbraci corespunzător, fie suferi”, a declarat Anastasia Gruzdeva, aflată afară, cu două fulare, două perechi de mănuşi, mai multe pălării şi cu glugă.

„În oraş nu prea simţi frigul. Sau poate că aşa te pregăteşte creierul, îţi spune că totul este normal”, a adăugat locuitoarea din oraşul învăluit de o ceaţă îngheţată.

O altă locuitoare, Nurgusun Starostina, care vinde peşte congelat la o piaţă fără a avea nevoie de frigider sau de congelator, a declarat că nu există niciun secret special pentru a rezista frigului. „Îmbrăcă-te călduros. În straturi, ca o varză!”, a spus ea.

 

Atenţionare de călătorie: Bosnia şi Herţegovina, Cod roşu de ploi şi pericol de inundaţii

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care călătoresc în Bosnia şi Herţegovina că autorităţile din acest stat au emis, pentru perioada 16-20 ianuarie 2023, un Cod roşu de ploi torenţiale, intensificări ale vântului, pericol de inundaţii şi alunecări de teren.

Prognoza meteo. Se schimbă vremea, inversiune termică în sud, ninsori viscolite la munte
Cele mai afectate zone sunt Herţegovina, regiunile Sarajevo – Romanija şi Podrinje. Vârful de intensitate al fenomenelor meteorologice este aşteptat în perioada 17-18 ianuarie 2023, interval în care volumul precipitaţiilor va fi în Herţegovina, pe alocuri, de peste 250 de litri pe metru pătrat, iar în regiunea Sarajevo-Romanija şi Podrinje – de la 80 la 150 de litri pe metru pătrat. Sunt anticipate debite torenţiale de apă şi o creştere semnificativă a râurilor mari. Vântul va sufla moderat spre puternic, cu intensificări de peste 100-120 km/h.

Începând cu seara zilei de joi, 19 ianuarie 2023, odată cu scăderea temperaturii, ploaia se va transforma în ninsoare, ducând la creşterea bruscă a stratului de zăpadă, în special în regiunea Sarajevo-Romanija.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sarajevo: +38733668893 şi +38733214022, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Bosnia şi Herţegovina: +38761428354.

Prognoza ANM pentru următoarele 4 săptămâni: Temperaturi mai ridicate decât cele normale

Temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, arată meteorologii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), care au realizat prognoza pentru următoarele patru săptămâni.

METEO 16 – 23 ianuarie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-estice. Cu excepţia regiunilor estice şi sud-estice, unde cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele nornale, regimul pluviometric va fi excedentar, mai ales în zona Carpaţilor Meridionali.

METEO 23 – 30 ianuarie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi local deficitare la munte, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Alertă de la meteorologi, ce se întâmplă cu zăpada din ianuarie. Puzzle climatic global: „Orașele acţionează ca un amplificator al efectelor schimbării climei”

METEO 30 ianuarie – 6 februarie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

METEO 6 – 13 februarie

Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.