Alertă meteo cod galben de ploi torențiale și vijelii. Județele vizate de avertizarea ANM. Furtuni și la București

Vremea se răcește și vor fi ploi torențiale și vijelii în mare parte din țară. Meteorologii ANM au emis avetizare cod galben pentru Oltenia și sud-vestul Munteniei.

16 mai 2023, 12:15
Alertă meteo cod galben de ploi torențiale și vijelii. Județele vizate de avertizarea ANM. Furtuni și la București

Meteorologii ANM au emis ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 16 mai, ora 18 – 17 mai, ora 18 de ploi însemnate cantitativ. În Oltenia și sud-vestul Munteniei vor fi ploi ce vor avea și caracter de aversă și, mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat vor depăși 35…40 l/mp.

Îndeosebi în regiunile intracarpatice, în a doua parte a zilelor de marți și miercuri, vor fi intervale cu averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și condiții de grindină, a transmis ANM.

Citește și: Ciclon mediteranean peste România. Urmează cinci zile cu ploi torențiale și chiar furtuni, apoi vremea se încălzește. Prognoza meteo pentru 15 – 28 mai

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Temporar înnorările vor fi accentuate și, în special în a doua parte a nopții și în prima parte a zilei, vor fi averse, posibil însoțite de descărcări electrice. Vântul va sufla în general moderat, cu rafale de până la 40…45 km/h, miercuri dupăamiaza. Temperatura minimă va fi de 11…12 grade, iar cea maximă de 20…22 de grade.

Citește și: Vremea se schimbă radical în România. Val de căldură, cu temperaturi de 28 de grade, urmat de furtuni și vijelii

 

Tot în cursul zilei de marți, meteorlogii ANM au actualizat estimrile meteo pentru intervalul 15 mai – 12 iunie 2023.

Săptămâna 15.05.2023 – 22.05.2023
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile nordice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în extremitatea de vest și de sud-vest a țării, iar în rest va fi în general deficitar, mai ales în regiunile nordice și centrale.

Săptămâna 22.05.2023 – 29.05.2023
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în nord-vestul țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile sudice, estice, sud-estice și la munte, dar și local deficitare în extremitatea de nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 29.05.2023 – 05.06.2023
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile nordice și centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sud-vestice și la munte, iar în rest se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă.

Săptămâna 05.06.2023 – 12.06.2023
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, sudice și sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.