Vremea se schimbă radical în România. Val de căldură, cu temperaturi de 28 de grade, urmat de furtuni și vijelii

România cade pradă unor fenomene meteo extrem de bizare. Temperaturile oscilează în mod îngrijorător. Dacă acum la Rânca este zăpadă și risc de avalanșă, ei bine, de marți vom fi loviți de un val de căldură. Ulterior, furtunile vor acapara întraga țară, iar tunetele și fulgerele vor fi la ele acasă.

14 mai 2023, 11:58
Vremea se schimbă radical în România. Val de căldură, cu temperaturi de 28 de grade, urmat de furtuni și vijelii
vreme nehotărâtă în România

Vremea în România pare mai nehotărâtă în acest an ca niciodată. Cu toate că suntem deja la jumătatea lunii mai, pârtia de la Rânca s-a redeschis, deoarece a nins abundent, iar la Poiana Brașov vreme a fost demnă de un decembrie veritabil. Cu toate asetea, peste două zile sunt anunțate 28 de grade Celsius. Cu toate că am putea crede că șocurile pe care ni le dă vremea se opresc aici, acest val de căldură va fi urmat de furtuni cât se poate de puternice.

Citește și: Alertă de la Organizația Mondială de Meteorologie! Unde va lovi ciclonul Mocha. Peste un milion de oameni sunt în pericol

Peste noapte, la cota 1.600, la Rânca a nins ca în filmele de Crăciun, iar turiștii care veniseră pregătiți pentru un grătar la iarbă verde, au fost luați prin surprindere de peisajul cu totul neașteptat. Peste tot în Carpați, iarna s-a întors, iar în aproape toate masivele există risc de avalanșă. Pârtia de la Postăvaru este acoperită de un strat semnificativ de zăpadă, tocmai bun de o tură cu sania.

„E foarte frumos, nu mă aşteptam să găsesc zăpadă. Peisajul e super, foarte frumos.”

„Mie îmi place mult, mai ales că în Bucureşti n-am avut parte de zăpadă.”

Cum va fi vremea în România

Totuși, acest peisaj iernatic nu va dura foarte mult. Vremea este extrem de nehotărâtă, urmând ca săptămâna următoare să ne confruntăm cu un val de căldură. Marți sunt anunțate 21 de grade chiar și în cele mai friguroase zone din România, în depresiuni, iar în sudul țării românii vor fi mângâiați de soarele puternic și de teperaturi de până la 28 de grade.

Șocurile se țin lanț, deoarece această perioadă de încălziri va fi urmată de furtuni violente. Cicloanele care se formează deasupra Mării Mediterane vor călători spre România, aducând la pachet averse însoţite de tunete şi fulgere. Ploile pot lăsa pe alocuri cantităţi importante de apă şi nu este exclus să apară grindină şi vijelii.

Nu numai la noi în țară sunt observate asfel de fenomene meteo extrem de bizare. În Spania, după o perioadă de caniculă, în care mercurul a urcat în termometră și până la 40 de grade, s-a lăsat cu ninsoare. ar localnicii din Catalonia şi Valencia au cunoscut furia furtunilor cu grindină, după luni întregi în care nu a căzut strop de ploaie.

Citește și: Prognoza meteo lunară. Vara se lasă aşteptată în România, ANM anunţă ploi până la mijlocul lunii iunie