Alertă meteo cod galben de ploi torențiale, vijelii și furtuni în 34 de județe și în București. ANM a extins avertizarea

Administrația Națională de Meteorologie a extins avertizarea cod galben de ploi torențiale, vijelii și furtuni în aproape toată țara.

27 mai 2023, 10:09
Alertă meteo cod galben de ploi torențiale, vijelii și furtuni în 34 de județe și în București. ANM a extins avertizarea

Meteorologii ANM au emis o nouă ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de ploi torențiale, vijelii și furtuni pentru intervalul 27 mai, ora 12 – 27 mai, ora 23.

În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, centrul și sudul Moldovei, precum și la munte. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi pe arii mai restrânse și în celelalte regiuni.

Citește și: Avertizare meteo. Furtunile mătură România de la vest la est. Vom avea ruperi de nori, grindină şi posibile tornade

 

Sâmbătă, începând cu orele prânzului, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Local, îndeosebi în Banat, sudul Crișanei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania și nordul Moldovei, precum și în zonele de munte, vor fi averse torențiale însoțite de descărcări electrice. La început, furtunile se vor dezvolta mai ales în zonele de munte, iar după-amiaza se vor extinde și în restul teritoriul. Pe alocuri, se vor semnala intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină, în general de dimensiuni mici.

Cantitățile de apă vor atinge până la 20 – 40 l/mp în intervale scurte de timp, iar izolat, acolo unde furtunile vor avea o viteză de deplasare mai redusă sau prin acumulare din mai multe averse succesive, se pot înregistra peste 50 l/mp.

De asemenea, în Moldova și nordul Munteniei, iar local și în vestul și centrul țării, ziua vor fi intensificări ale vântului dinspre nord și nord-est, cu rafale maxime de 40 – 55 km/h. Seara, vântul va slăbi în intensitate, cu excepția zonelor de munte, scrie meteoradar.ro.

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Vremea va fi în general instabilă. Vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, cu viteze la rafală de 50…60 km/h. În intervale scurte de timp se vor acumula în medie 8…10 l/mp. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 26 de grade.

Citește și: PROGNOZA METEO. Prăpăd în weekend în toată ţara. Grindină şi fenomene extreme