Alertă meteo COD GALBEN de ploi, vijelii şi grindină. La munte vor fi şi ninsori

Meteorologii ANM au emis o alertă meteo de ploi torențiale şi vijelii. După zilele cu temperaturi de vară se anunţă două zile cu fenomene meteo severe. La munte vor fi și ninsori.

27 apr. 2022, 10:03
Alertă meteo COD GALBEN de ploi, vijelii şi grindină. La munte vor fi şi ninsori

Administraţia Naţională de Meteorologie a amis o ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de ploi şi vijelii. În intervalul 27 aprilie, ora 12 – 28 aprilie, ora 23 sunt aşteptate instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă.

„În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor
fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și pe alocuri intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp”, a transmis ANM.

Citeşte şi: Prognoza meteo mai 2022. ANM anunţă că nu e vreme de plajă de 1 Mai. Ploi în minivacanţă

„Instabilitatea termică temporar accentuată vizează zona Maramureșului, Transilvaniei și a Moldovei, acolo unde aversele vor avea caracter torențial, cantitățile de apă vor putea depăși 20-30 de litri pe metru pătrat, vor fi însoțite de descărcări electrice, izolat grindină și intensificări ale vântului ce pot lua local aspect de vijelie.

Dacă ieri vorbeam de instabilitate atmosferică accentuată caracteristică pentru zona de vest, nord-vest a țării, vorbeam de codul galben pentru aceste tipuri de fenomene, acel cod galben a fost dublat și de 13 mesaje meteorologice de tip nowcasting de cod portocaliu pentru cantități de apă ce au depășit local 30-40 de litri pe metru pătrat și rafale de 55-70 de km pe oră. În timpul averselor consemnăm și căderi de grindină.

Acest lucru va fi de interes începând de la această oră pentru județele din partea de centru și nord-est a țării până la ora 21:00 când, așa cum menționam, instabilitatea atmosferică va aduce aceste tipuri de manifestări.  Încălzirea vremii vine la pachet cu ceea ce se întâmplă din punct de vedere al fenomenelor meteorologice de scurtă durată.
Joi vineri și sâmbătă vom consemna o ușoară scădere a valorilor termice, de asemenea și ploi la nivel local în majoritatea regiunilor, cu maxime cuprinse între 12 și 20 de grade pentru ca duminică să consemnăm valori ușor în creștere, peste 20…21 de grade în partea de vest, sud și sud-est a țării, inclusiv pe litoral, 16…18 grade”, a declarat Elena Mateescu.

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI: Două zile cu ploi şi vijelii

Cerul va prezenta înnorări temporare și începând din seara zilei de miercuri vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse, posibil cu caracter torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi în medie de 15…20 l/mp.
Temperatura maximă va fi de 24…26 de grade miercuri și se va situa în jurul a 20 de grade joi, iar cea minimă va fi de 10…12 grade.

Citeşte şi: Prăpăd în Panciu, judeţul Vrancea. Grindina a culcat la pământ culturile VIDEO