Alertă meteo COD GALBEN. Ploi torențiale și instabilitate atmosferică accentuată în majoritatea zonelor țării

Meteorologii ANM au actualizat ATENȚIONAREA METEOROLOGICĂ de COD GALBEN pentru ziua de duminică.

14 aug. 2022, 10:31
Alertă meteo COD GALBEN. Ploi torențiale și instabilitate atmosferică accentuată în majoritatea zonelor țării

Atenționarea de cod galben este valabilă de duminică, 14 august, de la ora 12, până luni, 15 august, ora 22, anunță ANM.

Alertă meteo COD GALBEN. Fenomenele vizate sunt instabilitatea atmosferică temporar accentuată și ploile însemnate cantitativ. Zonele afectate sunt cele din centrul, nordul, sudul și estul țării.

„La munte, în Oltenia, Muntenia, Moldova, zona continentală a Dobrogei și local în Transilvania și Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp”, au transmis meteorologii.

Prognoza meteo 14 august în țară

Gradul de instabilitate atmosferică va fi ridicat. Astfel, începând cu orele amiezii, vor fi perioade cu averse și descărcări electrice, local în zonele montane și submontane, în nord-est, centru și sud și izolat în rest. Ploile vor avea și caracter torențial, pe arii restrânse se vor înregistra cantități de apă mai însemnate și pe alocuri vor fi condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 și 33 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 11 și 22 de grade.

Prognoza meteo București

Cerul va fi variabil în prima parte a zilei, apoi se va înnora și vor fi perioade cu averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, posibil cu unele intensificări asociate ploilor. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 29 de grade, iar cea minimă va fi de 16…18 grade.

Gradul de instabilitate atmosferică va fi ridicat, astfel că, începând cu orele amiezii, vor fi perioade cu averse și descărcări electrice. Ploile vor avea și caracter torențial, pe arii restrânse se vor înregistra cantități de apă mai însemnate și pe alocuri vor fi condiții de grindină. Valorile termice vor fi comparabile cu cele din intervalul anterior.