Alertă meteo cod portocaliu de ploi şi vijelii în Bucureşti şi în mai multe judeţe după caniculă

Vremea se strică în România. Ploile îşi fac apariţia la început în centrul, nordul și nord-estul țării, apoi se vor extinde spre sud şi sud-est. Este vizat şi Bucureştiul.

06 iul. 2022, 10:36
Alertă meteo cod portocaliu de ploi şi vijelii în Bucureşti şi în mai multe judeţe după caniculă

ANM a emis ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de  val de căldură și disconfort termic ridicat
Miercuri, valul de căldură se va menține local în Muntenia și în jumătatea de sud a Moldovei, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade.

Citeşte şi: PROGNOZĂ METEO. Directorul ANM anunţă aer polar peste România: „Va ploua cât pentru o lună, scad temperaturile cu 10-12 grade”

După caniculă vine furtunile. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru intervalul 6 iulie, ora 10:30 – 7 iulie, ora 12:00.

„În intervalul menționat, în centrul, nordul și nord-estul țării, apoi și în sud și est, vor fi perioade cu instabilitate
atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii și
grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp”, a transmis ANM.

COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată, cantități însemnate și vijelii
Interval de valabilitate: 6 iulie, ora 12:00 – 7 iulie, ora 12:00

În jumătatea de nord a Moldovei, local în Transilvania, Muntenia și nord-estul Olteniei vor fi averse torențiale,
vijelii (rafale de peste 70…80 km/h), frecvente descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin
acumulare cantitățile de apă vor depăși local 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp.

Citeşte şi: Prognoza meteo în iulie 2022. Temperaturi caniculare şi disconfort termic ridicat, dar şi furtuni. Cum va fi vremea la mare şi la munte

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Vremea va fi caniculară, cu o temperatură maximă în jurul a 35 de grade, disconfortul termic ridicat, iar indicele
temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Începând de după-amiază va crește
probabilitatea pentru înnorări accentuate, intensificări ale vântului, vijelii și, mai ales în cursul nopții de miercuri spre joi și al dimineții de joi, pentru descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă în medie de 10…15 l/mp; în unele cartiere se pot depăși 30…35 l/mp. În cursul nopții de miercuri spre joi, temperatura minimă va fi de 18…20 de grade.

 

Premierul Nicolae Ciucă cere miniștrilor un plan coerent de reacție

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut miniştrilor să fie asigurată o activitate coordonată cu autoritățile locale pentru a sprijini populaţia în cazul unor fenomene meteo extreme

„Este nevoie ca la nivelul Guvernului, prin ministerele linie, să putem să asigurăm o activitate coordonată cu autoritățile locale și vă cer ca în continuare să putem să avem un plan cât se poate de coerent privind intervenția și sprijinirea autorităților locale, și să fim în măsură să reacționăm cât se poate de oportun. Am avut o discuție, atât cu ministrul Mediului, cât și cu ministrul de Interne, în ceea ce privește analiza acestor fenomene. Nu vorbim doar de ploile abundente care au generat inundații la nivel local, ci discutăm desigur și despre efectele secetei. S-au primit informări legate de aceste efecte”, a spus premeirul Nicolae Ciucă.


loading...