Alertă meteo COD PORTOCALIU de ploi torenţiale în Moldova, furtuni în următoarele ore în aproape toată ţara. Ninge abundent la munte, ploi, vijelii şi inundaţii în mai multe localităţi

Alertă de vreme extremă în mai multe zone din țară. Autoritățile se pregătesc de inundații în urma ploilor torențiale. Şi în următoarele ore sunt așteptate furtuni cu grindină, iar hidrologii au emis un cod galben de inundații pentru râuri din 28 de judeţe. La munte ninge abundent.

28 apr. 2022, 10:25
Alertă meteo COD PORTOCALIU de ploi torenţiale în Moldova, furtuni în următoarele ore în aproape toată ţara. Ninge abundent la munte, ploi, vijelii şi inundaţii în mai multe localităţi

Meteorologii ANM au emis avertizare COD GALBEN pentru intervalul 28 aprilie, ora 10 – 29 aprilie, ora 6, când sunt aşteptate cantități însemnate de apă, local instabilitate atmosferică temporar accentuată.

„Pe parcursul zilei de joi (28 aprilie) în Crișana, Transilvania, Maramureș, Moldova și local în Muntenia, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, pe alocuri însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În noaptea de joi spre vineri (28/29 aprilie) aria ploilor se va restrânge spre nord-estul țării. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și izolat peste 40 l/mp”, a transmis ANM.

De asemenea, a fost emisă avertizare COD PORTOCALIU pentru intervalul 28 aprilie, ora 12 – 29 aprilie, ora 6 de ploi abundente în județele Suceava, Botoșani, Iași, Neamț și Bacău.

„În județele Suceava, Botoșani, Iași, Neamț și Bacău vor fi ploi abundente și se vor acumula cantități de apă
de 40…70 l/mp”, a anunţat ANM.

Citeşte şi: Prognoza meteo. Ploi şi vijelii în toată ţara în următoarele zile. De când revin temperaturile de vară

Şi în Bucureşti, cerul va prezenta înnorări temporare și vor fi perioade, cu o probabilitate mai mare după orele amiezii, cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse, posibil însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului.

Temperatura maximă se va situa în jurul a 19 grade, iar cea minimă va fi de 8…10 grade. Spre dimineață
vor fi condiții de ceață.

Citeşte şi: Prognoza meteo mai 2022. ANM anunţă că nu e vreme de plajă de 1 Mai. Ploi în minivacanţă

Şi noaptea trecută au fost furtuni puternice din mai multe zone din ţară. 21 de maşini din Craiova au fost avariate, miercuri noaptea, de acoperişurile de la trei blocuri care au fost smulse de vânt.

„În urma fenomenelor meteo cod galben, descărcări electrice de vijelii şi grindină, în municipiul Craiova, cartier Craioviţa Nouă, bd. Dacia şi bd. Oltenia, pompierii militari au intervenit pentru degajarea unor părţi de acoperiş la trei blocuri de locuinţe. După ce au fost înlaturate elementele din structura acoperişului s-a constatat că au fost avariate un total de  aproximativ 21 de autoturisme de la cele trei blocuri de locuinţe. Nu au fost înregistrate victime”, a transmis ISU Dolj.

Tot în Craiova, pe strada Pârâului şi strada Burebista, pompierii militari au  intervenit pentru îndepărtarea unor copaci căzuţi pe carosabil fără a produce pagube materiale.

De asemenea, echipaje de la RAADPFL au intervenit pentru îndepărtarea a cinci copaci căzuţi pe stradă. Mai multe vehicule au fost avariate.

Deşi suntem la mijlocul primăverii, la Ranca ninge abundent ca in toiul iernii. Drumarii au ieşit să deszăpezească şoselele.