Alertă meteo COD ROŞU de caniculă. ANM anunţă temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat. Unde lovesc furtunile

Vremea caldă persistă în România. ANM a emis Alertă meteo COD ROŞU de temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat pentru şase judeţe din vestul şi nordul ţării. Caniculă va fi şi în restul ţării, unde temperaturile resimţite. Nu vor lipsi nici furtunile.

01 iul. 2022, 10:22
Alertă meteo COD ROŞU de caniculă. ANM anunţă temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat. Unde lovesc furtunile

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN

Interval de valabilitate: 1 iulie
Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic ridicat

„În intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade”, a transmis ANM.

Citeşte şi: Prognoza meteo 1 iulie. Temperaturi caniculare şi disconfort termic accentuat în România. Unde lovesc furtuni

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 1 iulie
Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic accentuat
Zone afectate: local Banat, Transilvania și Moldova

„Vineri (1 iulie), local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin
urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme”, a transmis ANM.

Citeşte şi: EXCLUSIV Ne aşteaptă zile toride! Florinela Georgescu, director executiv ANM: „Ne aflăm în plin val 3 al caniculei, vorbim despre o masă de aer tropical”

 

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD ROȘU
Fenomene vizate: temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat
Interval de valabilitate: 1 iulie
Zone afectate: județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud

„Vineri (1 iulie), în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20…24 de grade”, a transmis ANM.

 

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN
Interval de valabilitate: 1 iulie, ora 12 – 1 iulie, ora 21
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

„În intervalul menționat, în nord-vestul, centrul și local în sudul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade
cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (cu viteze
de peste 55…75 km/h), descărcări electrice, averse torențiale și izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp”.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN
Interval de valabilitate: 2 și 3 iulie
Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic ridicat

„În intervalul menționat, valul de căldură se va menține în zonele joase din vestul, sudul și estul țării, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În
general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.
Notă: îndeosebi în a doua parte a zilei de sâmbătă (2 iulie) vor fi manifestări de instabilitate atmosferică accentuată în jumătatea de vest a țării și la munte, iar duminică (3 iulie) cu probabilitate mai mare în nord-est”, au mai spus meteorologii.


loading...
Partenerii noștri