Alertă meteo. Decor feeric, zăpadă în aproape toată ţara. Gabriela Băncilă: „Va ninge viscolit”

Ploile și ninsorile se întorc în a doua parte a acestei săptămâni. Chiar dacă nu va ninge prea mult, unele zone din țară se vor bucura de un decor de iarnă.

06 dec. 2023, 08:42
Alertă meteo. Decor feeric, zăpadă în aproape toată ţara. Gabriela Băncilă: „Va ninge viscolit”

Alertă meteo. Un ciclon mediteranean va aduce un nou val de ploi și ninsori moderate în România, începând de miercuri, 6 decembrie. De această dată, cele mai mari cantități de precipitații sunt așteptate în jumătatea sudică a țării.

Deși câteva ploi și ninsori locale vor fi posibile încă de miercuri dimineața regiunile estice, precipitațiile mai puternice vor începe abia în a doua parte a zilei. Mai întâi va ploua în Banat și Oltenia, iar seara și noaptea ploile se vor extinde în majoritatea regiunilor.

Prognoza meteo. Lapoviţă şi ninsoare în Bucureşti, ciclonul polar se mută în sud, Moş Nicolae vine cu fulgi de nea şi ger
La munte va ninge și se va depune strat consistent de zăpadă, mai ales pe versanții sudici ai Carpaților Meridionali. În timpul nopții ploaia se va transforma, treptat, în lapoviță și ninsoare și în zonele mai joase de relief.

Pe parcursul zilei de joi, 7 decembrie, în Muntenia, inclusiv în Capitală, și, local, în Transilvania, Maramureș, Dobrogea și Moldova, se vor semnala precipitații mixte. Din a doua parte a zilei vor predomina ninsorile, dar intensitatea precipitațiilor se va diminua tot mai mult spre seară, iar aria acestora se va restrânge.

În general, ne putem aștepta la un decor efemer de iarnă și la câțiva centimetri de zăpadă în mai multe zone din țară, chiar dacă temperaturile se vor menține destul de ridicate în timpul precipitațiilor.

Alertă meteo: Un nou val de frig vine peste România. Zonele care vor fi afectate de ninsori și viscol

Temperaturile scad brusc în toată țara, iar meteorologii se așteaptă la minime de minus 11-12 grade. Va ninge inclusiv în București, iar sud-estul țării va fi din nou afectat de viscol, a spus meteorologul Gabriela Băncilă la Digi24. Săptămâna viitoare, în schimb, vremea se încălzește, iar temperaturile maxime ar putea ajunge chiar și la 15 grade Celsius.

Gabriela Băncilă, meteorolog: Spre deosebire de alte ierni, aceste pătrunderi ale maselor de aer mai rece, care se suprarăcește în zona Siberiei ajunge și în zona Europei. Este scenariul după care se vor desfășura lucrurile în următoarele 4 săptămâni, în sensul de alternanță între pătrunderile maselor de aer mai calde dinspre sud, mai umede.

Zona Mării Mediterane este foarte activă. Sistemele noroase generatoare de precipitații se pot foarte ușor înscrie pe traiectorii care să afecteze țara noastră.

Sursa de aer rece reprezintă cel de-al doilea ingredient pentru rețeta completă a ceea ce înseamnă un episod de viscol la noi în țară – o zonă a Mediteranei foarte activă, sisteme noroase bogate în umezeală, care atunci când intră în contact fie cu un aer rece preexistent, fie să aibă loc pătrunderea de aer mai rece, să ducă fie la transformarea clasică a ploilor în lapoviță și ninsoare, fie situația care se va întâmpla la noapte, în care acest aer rece să determine temperaturi destul de scăzute, care să coboare în partea de est a Transilvaniei spre minus 10-11 grade, pentru ca apoi, când sistemul noros care aduce precipitații, să își facă acest aer rece simțită prezența prin faptul că la început precipitațiile vor fi sub formă de ploaie, lapoviță ninsoare – chiar în zona Capitalei se pot remarca în cursul zilei de joi precipitații sub formă de ninsoare.

Directorul ANM Elena Mateescu: Se anunţă o iarnă blândă, cu episoade de viscol şi ger
Influența acestui ciclon mediteranean care va aduce precipitații va rămâne de interes până spre sfârșitul săptămânii. În zona Dobrogei există posibilitatea ca ploaia să se transforme în ninsoare în zona de alăturare a masei de aer rece, care va staționa deasupra Moldovei, în contact cu aerul bogat în umezeală care vine din sud.

Având în vedere diferența de presiune pe o suprafață destul de mică, acest lucru duce la intensificare de vânt. Ninsorile liniștite pentru zona de sud-est a țării spre sfârșitul de săptămână sunt foarte puțin probabile. Dar spre deosebire de ce s-a întâmplat în episodul anterior, intensificările de vânt nu vor mai fi cu siguranță la nivelul acela.

De data aceasta, se pare că poziționarea acestui ciclon este mai joasă, ceea ce înseamnă o influență cu precipitații solide mai ales în zona Dobrogei continentale și a părții de est a Munteniei – Brăila, partea estică a județelor Ialomița și Călărași.

La începutul săptămânii viitoare, vremea se va încălzi din nou, iar temperaturile maxime vor ajunge 12, 13, poate chiar 15 grade la mijlocul zilei, cu temperaturi preponderent pozitive în cursul nopții.