Alertă meteo pentru toată ţara. Un nou episod de căldură sufocantă, vor fi aproape 40 de grade Celsius la umbră

Valul de caniculă se extinde în România sâmbătă și duminică, anunță meteorologii care au emis două avertizări cod portocaliu de căldură persistentă și disconform termic. Vor fi 39 de grade la umbră.

26 aug. 2023, 10:29
Alertă meteo pentru toată ţara. Un nou episod de căldură sufocantă, vor fi aproape 40 de grade Celsius la umbră

Alerte meteo pentru toată ţara emise de ANM. La sfârșitul acestei săptămâni, valul de căldură se intensifica și extinde în cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime vor depăși 35 de grade pe suprafețe extinse, iar local vor urca până la 37 – 39 de grade.Primul mesaj de avertizare meteo vizează ziua de sâmbătă, când valul de căldură se va extinde în toată țara. În Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea, nordul Crișanei, al Munteniei și Olteniei disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, pentru aceste zone fiind emis cod galben.

Va fi caniculă în toate zonele de câmpie, deal și podiș, cu temperaturi maxime ce se vor situa în general între 34 și 37 de grade. Minimele termice se vor încadra între 17 și 22 de grade.

Inversiune termică după weekend. Nopţi tropicale, cupolă de foc pe arii extinse în aşteptarea răcoroasei toamne

Avertizari de caniculă pentru ziua de sâmbătă

Pentru sâmbătă a fost emis și un cod portocaliu de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat. În Banat, cea mai mare parte a Crișanei, sudul Olteniei și al Munteniei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37…38 de grade, iar minimele se vor situa între 19 și 26 de grade, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități

Pentru ziua de duminică, meteorologii au emis de asemenea un cod portocaliu de căldură persistentă. În Maramureș, vestul Transilvaniei, Crișana, Banat, sudul Olteniei și al Munteniei și în nord-estul Moldovei se vor înregistra temperaturi maxime în general de 37…39 de grade, iar minimele se vor situa între 18 și 26 de grade, astfel încât disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Avertizari meteo de caniculă pentru ziua de duminică

Tot pentru duminică a fost emis și un cod galben de caniculă. În jumătatea estică a Transilvaniei, vestul și sudul Moldovei, în Dobrogea și în nordul Munteniei și al Olteniei disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Va fi caniculă în toate zonele de câmpie, deal și podiș, cu temperaturi maxime ce se vor situa în general între 35 și 37 de grade. Minimele termice se vor încadra între 17 și 21 de grade.

Luni 28 august valul de căldură va persista în toate regiunile, iar începând de marți (29 august) se va retrage spre jumătatea estică.

ANM-Avertizare-generala-T0-230826095453

Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni: Vine o toamnă cu temperaturi peste cele obişnuite
Temperaturile în luna septembrie vor avea medii care se vor situa peste cele specifice începutului de toamnă. Precipitaţiile vor fi şi ele excedentare, potrivit prognozei pentru perioada 28 august – 25 septembrie, transmise vineri de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

 

Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni: Vine o toamnă cu temperaturi peste cele obişnuite

28 august – 4 septembrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în jumătatea estică a ţării. Regimul pluviometric va fi local excedentar în nord-vestul ţării, dar şi uşor deficitar în regiunile sudice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

4 – 11 septembrie
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare în regiunile sud- vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, anunţă ANM.

11 – 18 septembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări, dar mai ales în estul şi sud-estul teritoriului. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

18 – 25 septembrie
Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână în regiunile estice şi sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval. Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare, mai ales în zonele montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.