Alertă mondială. AIEA a pierdut sistemele care monitorizează centrala Cernobîl. Un nou convoi de blindate se apropie de Kiev

Anunțul care cutremură lumea - AIEA a pierdut legătura cu sistemele care monitorizează materialul nuclear la Cernobîl, centrala capturată de ruși.

08 mart. 2022, 23:01
Alertă mondială. AIEA a pierdut sistemele care monitorizează centrala Cernobîl. Un nou convoi de blindate se apropie de Kiev

Sistemele care monitorizează materialul nuclear la instalaţiile de deşeuri radioactive de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, din Ucraina, care au fost capturate de forţele ruse luna trecută, au încetat să mai transmită date către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a anunţat marţi agenţia nucleară a ONU, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

România ignoră avertismentele Rusiei. Încă cinci elicoptere ucrainene ajung la Braşov pentru lucrări de mentenanţă
„Directorul general… a indicat că transmisia de date la distanţă de la sistemele automatizate de monitorizare instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută”, a anunţat într-un comunicat AIEA. Fosta centrală de la Cernobîl este locul celui mai grav accident nuclear din istorie în 1986.

Statele Unite au indicat marţi că o nouă coloană rusă înaintează spre Kiev dinspre nord-estul capitalei ucrainene, în timp ce principala coloană a forţelor Moscovei care vine din nord stagnează de câteva zile, relatează AFP.

”Am vrut să vă atrag atenţia asupra faptului că ei (ruşii, n.red.) încep să încerce să înainteze spre Kiev dinspre nord-est”, a declarat jurnaliştilor un înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA. ”Estimăm că sunt la aproximativ 60 de km de oraş”, a precizat el, fără a spune câte vehicule sunt implicate.

Biden, anunţul care îl clatină pe Putin: interzice importul de petrol, gaze şi cărbune din Rusia
Potrivit acestui oficial de la Pentagon, ruşii sunt ”frustraţi venind din nord”, de unde avansarea lor către Kiev nu a făcut prea multe progrese de câteva zile din cauza rezistenţei ucrainene şi a problemelor logistice şi de aprovizionare. El s-a referit la principala coloană rusă de sute de vehicule care ”nu s-a putut apropia mai mult de aeroportul Gostomel”, la aproximativ 20 de kilometri de Kiev, precum şi la o altă linie care este ”blocată la Cernihiv”, la 150 km de capitală.

Această a treia coloană din nord-estul oraşului face parte din ”efortul” Moscovei de a ”încercui Kievul şi de a-l forţa să se predea”, a spus oficialul american. ”Deoarece nu au făcut progrese geografice pe care credem că se aşteptau să le facă, au intensificat bombardamentele asupra oraşului cu un amestec de rachete, foc de artilerie şi lovituri aeriene”, a adăugat el, tot mai mulţi civili fiind afectaţi.

”Ei măresc presiunea asupra Kievului”, ”încă credem că acesta este unul dintre principalele lor obiective”, a insistat oficialul american.

El a raportat, de asemenea, informaţii despre ”lupte de stradă” în interiorul Kievului, care rămâne ”izolat”. ”Credem că acestea sunt în mare măsură elemente de recunoaştere”, al căror obiectiv ar fi ”să provoace frică şi confuzie şi să încerce să pregătească terenul pentru ce va urma”, a conchis el.

Vladimir Putin a ordonat oprirea avansării trupelor ruse şi încetarea atacurilor, până la decizia lui Volodimir Zelenski, conform surselor citate. În cazul în care Zelenski va respinge propunerea, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, crede că „ceea ce este mai rău urmează să se întâmple”. În această situaţie, Vladimir Putin va ordona avansarea rapidă a trupelor şi va schimba configuraţia Ucrainei.

„Zelenski este debusolat. Pe de o parte, se bucură de o imensă popularitate şi a devenit perfectul Che Guevara. Pe de altă parte, ştie foarte bine care a fost sfârşitul revoluţionarului şi liderului de gherilă argentinian”, notează cotidianul The Jerusalem Post.

Zelenski poate consolida independenţa Ucrainei, dar ar trebui să plătească un preţ mare. Potrivit ipotezelor luate în calcul, va fi nevoit să cedeze regiunea contestată Donbas, să recunoască oficial disidenţa prorusă din Ucraina, să ofere garanţii că Ucraina nu va adera la NATO, să îşi restrângă forţele militare şi să declare neutralitatea ţării. Dacă respinge propunerea, rezultatul ar putea fi teribil: mii, poate zeci de mii de ucraineni vor muri şi există o probabilitate mare ca Ucraina să îşi piardă independenţa.

Potrivit surselor citate, vizita lui Naftali Bennett la Moscova nu a avut rolul de mediere între părţi şi nici de a formula propuneri de arbitraj. Mai degrabă, sarcina premierului israelian a fost de a-şi face o impresie despre poziţia lui Putin, despre starea sa mentală şi despre liniile roşii ale acestuia, pentru a transmite informaţiile Occidentului. Negocierile reale sunt între Ucraina şi Rusia şi sunt mult mai serioase decât transmite Occidentul. Ucrainenii ştiu exact care sunt cererile lui Vladimir Putin şi ştiu că trebuie să facă o alegere dramatică în următoarele zile, iar decizia îi aparţine preşedintelui Zelenski.