Alertă mondială de gradul zero. A apărut varianta „Mu” a coronavirusului, rezistentă la vaccinuri

OMS a anunțat că monitorizează noua variantă a coronavirusului numită "Mu", una rezistentă la vaccinurile actuale. Tulpina a fost identificată pentru prima dată în Columbia în luna ianuarie.

01 sept. 2021, 20:38
Alertă mondială de gradul zero. A apărut varianta „Mu” a coronavirusului, rezistentă la vaccinuri

Alertă de gradul zero.  Oamenii de știință studiază deja noua variantă pentru a încerca să obțină cât mai repede date despre ea şi să găsească tratamentul potrivit.

Alertă de gradul zero

Varianta – B.1.621, conform numele său ştiinţific – a fost clasificată până în prezent drept variantă de monitorizat, a precizat OMS în buletinul său epidemiologic săptămânal privind evoluţia pandemiei. OMS a indicat că varianta prezintă mutaţii care ar putea prezenta un risc de evadare imunitară (rezistenţă la vaccin) şi a subliniat că sunt necesare studii suplimentare pentru a înţelege mai bine caracteristicile sale.

Semnal de alarmă tras de autorităţi: Peste 96% din decesele de COVID sunt la persoane nevaccinate

Toate virusurile, inclusiv SARS-CoV-2 responsabil pentru COVID-19, suferă mutaţii în timp. Majoritatea mutaţiilor au un efect redus sau inexistent asupra proprietăţilor virusului. Cu toate acestea, anumite mutaţii pot afecta proprietăţile virusului şi pot influenţa, spre exemplu, uşurinţa cu care acesta se răspândeşte, severitatea bolii pe care o cauzează sau eficacitatea vaccinurilor, a medicamentelor, a instrumentelor de diagnostic sau a altor măsuri sociale şi de sănătate publică. În prezent, OMS consideră că patru variante sunt îngrijorătoare, printre care se numără variantele Alpha, prezentă în 193 de ţări, şi Delta, prezentă în 170 de ţări, în timp ce alte cinci variante sunt monitorizate (inclusiv Mu).

Valeriu Gheorghiţă: Varianta Delta va depăşi 50% din cazuri în România săptămâna viitoare

Cunoscută și sub numele de varianta B.1.621, varianta Mu a COVID-19 a fost detectată pentru prima dată în Columbia în ianuarie și a fost acum listată ca una dintre cele cinci variante de interes de către OMS. Varianta Mu a fost raportată şi în alte ţări din America de Sud şi în Europa. Deşi prevalenţa mondială a variantei Mu printre cazurile secvenţiate a scăzut şi reprezintă sub 0,1%, prevalenţa sa în Columbia (39%) şi Ecuador (13%) a crescut constant, a explicat OMS.