Alertă mondială, un alt virus periculos transmis de lilieci se răspândeşte în lume

Porcii care au mâncat resturile de fructe rămase de la liliecii respectivi s-au infectat, iar virusul a trecut, apoi, de la animalele de fermă la om.

16 oct. 2021, 12:00
Alertă mondială, un alt virus periculos transmis de lilieci se răspândeşte în lume

Un alt virus periculos ameninţă lumea. La aproape doi ani de la apariția primelor cazuri, în China, lumea încă se află sub semnul pandemiei de coronavirus. Unul dintre inventatorii vaccinului Oxford/AstraZeneca, avertizează, însă, că un virus chiar mai periculos, venit tot de la lilieci, are potențialul de a provoca o altă pandemie, relatează Euronews.

Este cunoscut sub numele de virusul Nipah, iar în acest moment nu este cunoscut niciun tratament și nici nu există un vaccin împotriva lui.  „Dacă ar apărea o variantă Delta a virusului Nipah, ne-am confrunta dintr-o dată cu un virus extrem de transmisibil și cu o rată a mortalității de 50%”, a spus cercetătoarea Sarah Gilbert, în timpul unui eveniment la Festivalul de Literatură din Cheltenham din Marea Britanie.

Medic mort de COVID-19, după ce s-a tratat acasă. Doliu în lumea medicală
Virusul Nipah nu este un virus nou, el se află în „circulație” de ani de zile. În 1999, virusul a ajuns în Malaezia centrală apărând prima oară la lilieci. Liliecii, gazdele virusului, au consumat fructe din pomi care se aflau în apropierea unor ferme de porci.

Cercetătorii cred că virusul Nipah a ajuns prima oară la om prin expunerea la secreții ale porcilor sau prin contact neprotejat cu țesutul unui animal bolnav.

Raed Arafat a răbufnit la adresa antivacciniştilor: „Imaginaţi-vă că aceşti oameni sunt îmbrăcaţi în halat de chirurg, i-aţi lăsa să vă opereze?”

În jur de 105 oameni au murit la opt luni de la contractarea virusului. Nipah a ucis în jur de 40% dintre persoanele infectate în primă instanță. Simptomele suferite de ei au fost febră mare, inflamarea creierului și comă.

Nipah se transmite de la animal la om prin contact cu țesut infectat, prin consumarea de alimente contaminate, dar și de la om la om.

Nipah „erupe” anual în Bangladesh și apare, de asemenea, periodic, în estul Indiei. Recent, în septembrie, un copil de 12 ani a murit după ce a contractat virusul.

Organizația Mondială a Sănătății susține că epidemiile ulterioare de Nipah din Bangladesh și India au apărut după consumul de fructe sau produse din fructe contaminate cu urină sau salivă de la lilieci infectați.


loading...