Alertă nucleară. Alimentarea cu energie electrică a fost tăiată iar la Cernobîl

Directorul general al AIEA Rafael Grossi a subliniat în repetate rânduri nevoia urgentă de a se asigura că oamenii se pot odihni şi pot lucra în ture

14 mart. 2022, 14:23
Alertă nucleară. Alimentarea cu energie electrică a fost tăiată iar la Cernobîl

Ucraina acuză din nou, luni, armata rusă, de faptul că a ”tăiat” alimentarea cu energie electrică a Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl, situată la nord de Kiev şi aflată sub controlul Rusiei din prmele zile ale invaziei ruse, relatează AFP.

Război în Ucraina, ziua a 19-a. Bombele au lovit un bloc-turn din Kiev VIDEO

Autorităţile ucrainene au anunţat duminică faptul că au restabilt alimentarea cu energie electrică a centralei avariate, care are nevoie în continuare de energie electrică pentru a asigura securitatea conmustibililor uzaţi depozaitaţi în instalaţie.

”Însă, înainte ca alimentarea (cu energie electrică) să fie restabilită deplin, forţele de ocupaţie au avariat-o din nou”, anunţă luni, într-o postare pe Facebook, operatorul ucrainean Ukrenergo.

Ucraina a bombardat Doneţkul, 20 de soldaţi ruşi au murit: „Nu vă lăsaţi târâţi în Al Treilea Război Mondial”

Centrala de la Cernobîl funcţionează cu ajutorul generatoarelor iar personalul „locuieşte” acolo de la atacul forţelor ruse – CNN

Reparaţiile la sistemul electric al centralei nucleare de la Cernobîl, afectat în urma atacului rusesc din 9 martie, sunt în curs, iar în prezent centrala este dependentă de generatoarele externe, care funcţionează pe bază de motorină, pentru a-şi menţine reactoarele funcţionale, a transmis Agenţia Internaţională pentru Energie Atomcă (AIEA), conform CNN.

Alexei Likhacev, directorul general al agenţiei ruse Rosatom, a declarat AIEA că în 11 martie a fost adus combustibil suplimentar.

Operatorul ucrainean al centralei nucleare, Energoatom, a transmis AIEA că personalul şi cei de la pază, totalizînd 211 persoane, nu au putut încă lucra prin rotaţie, astfel că locuiesc efectiv acolo din momentul în care forţele ruseşti au preluat controlul.

Directorul general al AIEA Rafael Grossi a subliniat în repetate rânduri nevoia urgentă de a se asigura că oamenii se pot odihni şi pot lucra în ture, afirmînd că şi acesta este un element vital pentru operarea în siguranţă a centralei, conform AIEA.

Ministerul ucrainean al Apărării susţine că Rusia intenţionează să organizeze un atac terorist la centrala nucleară de la Cernobîl, care se află acum sub controlul forţelor ruse, ulterior, Rusia intenţionând să învinovăţească Ucraina pentru atac. De asemenea, centrala ”rămâne complet deconectată de la sistemele de monitorizare conduse de AIEA”, conform CNN.