ALERTĂ! Număr ÎNGRIJORĂTOR de cazuri de gripă cu VIRUS H1N1 în Bolivia

Bolivia a înregistrat în ultimele luni, 898 de cazuri de gripă cu virus H1N1, iar numărul deceselor a ajuns la 11, cifre de două ori mai mari faţă de cele anunţate la mijlocul lui iunie, dar nu este vorba despre o epidemie la nivel naţional, potrivit Ministerului Sănătăţii.

RomaniaTV.net
04 iul. 2012, 10:45
ALERTĂ! Număr ÎNGRIJORĂTOR de cazuri de gripă cu VIRUS H1N1 în Bolivia

„La nivel naţional, situaţia este sub control. Cel mai grav afectată este zona de vest”, a explicat Johnny Rada, director al serviciului de epidemiologie din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit cifrelor oficiale, 898 de cazuri de gripă cu virus H1N1 au fost înregistrate până în prezent, dintre care 606 în regiunea La Paz, 167 în Santa Cruz (est), 60 la Oruro (sud-vest) şi 36 la Cochabamba (centru).

Alerta sanitară” a fost emisă în La Paz şi Oruro, a precizat Rada, ceea ce premite intensificarea măsurilor preventive.

Opt morţi s-au înregistrat în La Paz şi trei în Santa Cruz. Boala afectează în special vârstnicii şi copiii mici, precum şi persoanele care suferă deja de boli cronice precum diabet şi hipertensiune.

În opinia lui Rada, situaţia este diferită de epidemia mondială din 2009. „Există o tendinţă de scădere a mortalităţii în acest an”, a adăugat oficialul.

Ministrul Sănătăţii, Juan Carlos Calvimonte, a declarat că pe fondul creşterii numărului de cazuri, „odată vaccinate grupurile de risc, va trebui să ne gândim să vaccinăm întreaga populaţie”.

Autorităţile nu au precizat dacă este vorba despre o tulpină umană, aviară sau porcină.

Luni, ministrul adjunct al Sănătăţii, Martin Maturano, a cerut „să nu se creeze panică dar nici să nu se neglijeze măsurile de protecţie” precum „o alimentaţie sănătoasă, condiţii elementare de locuit şi igiena mâinilor”.

În 2009, epidemia de gripă H1N1, apărută în Mexic, a provocat o alertă sanitară la nivel mondial.