ALERTĂ: Opt terorişti implicaţi în atentatele din Paris şi Bruxelles, liberi prin Europa

Serviciile de securitate europene caută în continuare cel puţin opt suspecţi, care ar avea legături cu celula teroristă din Molenbeek, care a planificat atentatele ce au zguduit Parisul şi Bruxelles-ul, soldate cu 161 de morţi şi 505 de răniţi, transmite CNN.

28 mart. 2016, 08:26
ALERTĂ: Opt terorişti implicaţi în atentatele din Paris şi Bruxelles, liberi prin Europa

Numele celor opt suspecţi sunt listate într-un buletin de 11 pagini, trimis de autorităţile belgine către toate serviciile de securitate europene la o zi după atentatele care au lovit capitala Europei, provocând moartea a 31 de persoane şi rănirea altor 205.

Toţi suspecţii cu excepţia unui singur bărbat au legături cu Abdelhamid Abaaoud, cel despre care autorităţile fraceze spun că era liderul celulei teroriste care a planificat atentatele din Paris. Singurul atentator care a supravieţuit, Salah Abdesalm, a reuşit să se ascundă timp de patru luni şi a fost capturat cu doar câteva zile înainte de atentatele din Bruxelles.

Buletinul de securitate oferă informaţii cheie pentru a demostra întinderea geografică a StatuluI Islamic în Europa: trei suspecţi locuiau sau îşi petreceau mult timp în Olanda, Germania şi respectiv Suedia. Doi dintre cei căutaţi sunt Naim al Hamed şi Yoni Patric Mayne.

Lista include numele unui bărbat identificat după actele sale siriene ca Naim al Hamed. Naim este căutat de serviciile de securitate europene pentru implicarea sa în punerea la cale a atentatelor di Bruxelles. Autorităţile sunt circumspecte cu privire la numele său real, însă anchetatorii cred că al Hamed a călătorit din Siria în Europa în luna septembrie, împreună cu un bărbat pe nume Monir Ahmed Allaj. Câteva săptămâni mai târziu, cei doi au fost luaţi de Ambdeslam de la un hotel apropiat de centrul de refugiaţi din Ulm, Germania. Allaj a fost arestat împreună cu Salah Abdeslam în raidurile antiteroriste care au precedat atentatele.

Yoni Patric Mayne este un belgian originar din Mali, care a lucrat la un moment dat într-un magazin de jocuri video din Bruxelles. Mayne se află de multă vreme pe listele agenţiilor eruopene de securitate, pentru că l-ar fi însoţit pe Abaaoud în Siria, în anul 2014.

Potrivit autorităţilor franceze, Mayne s-a îmbracat pe un avion Koln-Istanbul la începutul lunii ianuarie, împreună cu Abaaoud şi fratele de 13 ani al acestuia, Younes.

Atât Abaaoud cât şi Mayne făceau parte din aşa numita reţea de recrutare Zerkani, numită după jihadistul afgan din Bruxelles Khalid al Zerkani, cunoscut drept Papa Noel. Instanţa belgiană l-a condamnat pe Zerkani la 12 ani de închisoare.

Mayne a călătorit pentru prima dată în Siria în aprilie 2013. El s-a întors în Europa, unde şi-a petrecut o perioadă scurtă în spatele gratiilor, însă a reuşit să se întoarcă în SIria un an mai târziu.

Jihadiştii din Rakka au distribuit în martie 2014 o poză cu Yoni Patric Mayne, susţinând că acesta a decedat în luptă. Însă, includerea sa în buletinul de securitate ar putea indica că moartea sa a fost falsificată pentru a uşura călătoria în Europa.

Serviciile de securitate au stabilit că Abaaoud se afla în centrul celulei teroriste a Statului Islamic din Europa. În iunie 2015, Nicholas Moreau, un francez care s-ar fi alăturat ISIS a fost arestat după ce turcii l-au deportat. El a fost inculpat pentru implicarea într-o organizaţie teroristă.

În timpul audierilor, Moreau a susţinut că Abaaoud a fost autorizat de către ISIS să verifice recruţii pentru potenţiale atentate în Europa.

Potrivit documentelor, Abaaoud a pus bazele mai multor scenarii teroriste, inclusiv un plan ambiţios de a comite un atac armat şi de-a detona o bombă asupra unui comando antiterorist belgian din Verviers.

Abaaoud era de asemenea un asociat cunoscut al lui Reda Kriket, care a fost arestat în Paris joi. Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a susţinut că Kriket era în ultimele etape ale planificării unui atentat.

Un alt bărbat a fost arestat duminică în Rotterdam. Francezul în vârstă de 32 de ani, numit doar Anis B, este acuzat de implicare în planificare unui atentat terorist.

Abaaoud are legături şi cu primul atac terorist al simpatizanţilor Statului Islamic de pe teritoriul Europei. Cu patru zile înainte de a părăsi Koln-ul, Abaaoud a fost sunat de pe un telefon turc şi a vorbit la telefon 24 de minute cu Mehdi Nemmouche.

Cinci luni mai târziu Nemmouche a executat un atac armat la muzeul evreiesc din Bruxelles, ucigând patru persoane.