Alertă pe litoral. Un şarpe a fost zărit pe plaja din Venus: Este al 3-lea prins în 3 zile. De acolo vin!

Turiştii de pe plaja din Venus au intrat în panică, miercuri dimineaţă, după ce un şarpe a fost surprins în valurile mării.

14 iul. 2021, 15:49
Alertă pe litoral. Un şarpe a fost zărit pe plaja din Venus: Este al 3-lea prins în 3 zile. De acolo vin!

Alertă pe litoral.  Animalul a fost descoperit de nişte turişti printre lucrurile lor. În momentul în care a fost descoperit, şarpele a pornit într-o cursă nebună pe plajă. Din imaginile trimise pe Fii Observator se vede cum reptila încearcă să îşi facă loc printre turişti. Animalul a fost prins în cele din urmă de un turist mai curajos şi a fost eliberat în stuf.

Alertă pe litoral. Un şarpe a fost zărit pe plaja din Venus: Este al 3-lea prins în 3 zile. De acolo vin!

„L-am eliberat peste șosea în stuf! S-au speriat o parte din turiștii de pe plajă sub a căror bagaje se adăpostise. La 2 metri de apă. Este al 3-lea prins în 3 zile de către mine și băiatul meu de 15 ani, dar abia acum am avut un telefon la îndemână. Vis-a-vis de plaja Venus este un lac cu apă dulce. De acolo vin. Practic, sunt inofensivi, dar creează panică, totuși e o reptilă.”, spune un martor, potrivit Observator.

Incidentul vine după ce un șarpe a fost văzut plutind marţi în Marea Neagră. Potrivit specialiştilor, şarpele de apă, cunoscut şi ca Natrix tessellata, este un şarpe neveninos răspândit în mai multe regiuni de pe Glob, în special în Europa de sud şi centrală, dar şi în anumite zone din Asia. În România se găseşte în toata ţara, exceptând Moldova; predomină în Delta Dunării si în complexul Razim – Sinoe. Specia este protejată prin Legea 13/1993 și prin Ordonanța de Urgență a. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, fiind considerată o specie de interes comunitar ce necesită o protecție strictă

De altfel, specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la șerpii veninoși de pe plajele sălbatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Întrucât au apărut viperele de stepă, inspectorii ARBDD recomandă respectarea traseelor turistice aprobate pentru ca turiştii să nu fie expuşi la muşcăturile şerpilor veninoşi.

Având în vedere semnalarea de către inspectorii cu drept de control şi monitorizare a frecventelor întâlniri a viperei de stepă în zona Perişor, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării atenţionează asupra respectării traseelor turistice aprobate. Nerespectarea acestora şi accesul în zonele frecventate de această specie de şerpi veninoşi, foarte activă în această perioadă, expune vizitatorii la pericolul muşcăturilor.

În cele două zile de weekend au fost estimaţi aproximativ 8.300 de turişti şi 1.220 de autovehicule, Plaja Vadu fiind cea care a înregistrat cel mai mare număr de turişti pe zi, respectiv 3.000 sâmbătă şi 4.000 duminică, de asemenea şi cel mai mare număr de autovehicule (500 pe zi). Din păcate, mulţi dintre cei sosiţi pe aceste plaje sălbatice, neamenajate, continuă să ignore indicaţiile de pe panourile de informare amplasate în zonă şi pun presiune pe habitatele naturale costiere, iar pentru aceste fapte sunt sancţionaţi. Pentru contravenţiile constatate, au fost aplicate în total 46 de sancţiuni dintre care 22 de amenzi în valoare de 21.200 lei şi 24 de avertismente”, au transmis specialiştii.

Citeşte şi: Șarpe veninos, găsit de doi tineri într-o pungă de salată cumpărată de la supermarket