Alertă pentru românii cu centrală termică. Ce se întâmplă cu preţul energiei electrice şi al gazelor naturale de la 1 ianuarie 2020

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a declarat că prețul energiei și al gazului nu se va majora începând cu 2020. În plus, acesta susține că că aproape 90% din OUG 114 va fi abrogată în Parlament, iar toate prevederile din domeniul energiei vor fi anulate.

06 dec. 2019, 07:17
Alertă pentru românii cu centrală termică. Ce se întâmplă cu preţul energiei electrice şi al gazelor naturale de la 1 ianuarie 2020

Virgil Popescu i-a asigurat pe români că nu va creşte preţul la energie electrică şi gaze naturale de la 1 ianuarie 2020, dar a adăugat că piaţa ar trebui liberalizată din 2021, fiind necesar să fie redefinit conceptul de „consumator vulnerabil”, care include în prezent toţi consumatorii casnici.

„Ordonanţa 114 conţine foarte multe prevederi care se referă la foarte multe domenii. Ce ştiu despre Ordonanţa 114, în integralitatea ei, este că ne vom asuma răspunderea pe un proiect de lege în Parlament şi cam 80-90 la sută din Ordonanţa 114, în integralitatea ei, o vom abroga. Referitor la domeniul energiei, acolo lucrurile sunt foarte clare, vom abroga cam toate prevederile care au adus distorsiuni în sistemul energetic, adică toate articolele care se referă la zona de energie şi o vom abroga, evident, cu o perioadă tranzitorie pentru a nu crea probleme în sistem”, a declarat ministrul Virgil Popescu la B1 TV.

Locatarii de la bloc, obligaţi să monteze contoare la calorifere. Cine nu montează, 1.000 de lei AMENDĂ

Ministrul a mai spus și că adoptarea acestei OUG s-a făcut într-un mod misterios.

„Nu vor creşte facturile de la 1 ianuarie, aşa cum spune PSD, pentru energie electrică şi pentru gaze naturale. Vom implementa abrogarea Ordonanţei 114 cu o perioadă de tranziţie, probabil gazele naturale se va ridica preţul impus la producător de la 1 septembrie, în paralel cu un program de gas release, adică să spunem cum se va livra gazul în piaţă şi cum se va duce o parte către clienţii casnici şi către clienţii industriali şi probabil până la 31 decembrie 2020 pentru energia electrică, în aşa fel încât piaţa să fie liberă începând cu 2021. Nu vom avea creştere de preţ. Sunt convins de asta, am avut discuţii cu ANRE-ul nu vom avea creşteri de preţ în aşa fel încât populaţia să fie defavorizată, dar în paralel trebuie odată pentru totdeauna să definim acel consumator vulnerabil pentru că în momentul de faţă în România toată populaţia este considerată vulnerabilă”, a mai spus Virgil Popescu.

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a precizat și că nicio ţară din lume nu poate rezista cu subvenţii pentru toţi consumatorii, astfel că, până la sfârşitul anului viitor, trebuie reglementat şi sistemul de acordare a acestor ajutoare alocate „consumatorilor vulnerabili”.