Alertă, ruşii au intrat cu avioanele în Estonia. Guvernul de la Tallin protestează şi cere explicaţii

Forțele armate ale Estoniei au raportat despre o aeronavă rusă de luptă de tipul Su-27 care le-a invadat teritoriul fără permisiune.

31 ian. 2022, 18:57
Alertă, ruşii au intrat cu avioanele în Estonia. Guvernul de la Tallin protestează şi cere explicaţii

Avionul de luptă rusesc a stat în spațiul aerian estonian pentru mai puțin de un minut. Ministerul de Externe din Estonia l-a convocat cu această ocazie la discuţii pe ambasadorul rus la Tallin și i-a înmânat o notă de protest.

Sâmbătă dimineața, un avion Su-27 al Forțelor Aeriene Ruse a invadat spațiul aerian al Estoniei în apropiere de insula Vaindloo, fără permisiune. Avionul s-a aflat în spațiul aerian eston pentru mai puțin de un minut”, relatează site-ul oficial al Forțelor Armate Estoniene.

Departamentul militar a remarcat că avionul Su-27 nu avea un plan de zbor, iar transponderul său era oprit. De asemenea, avionul de vânătoare nu avea comunicații radio bidirecționale cu serviciul de trafic aerian din Estonia.

Citeşte şi Ministrul britanic al Apărării: Invazia Rusiei în Ucraina va crește fluxul de migranți şi preţurile la combustibil şi alimente

Forțele armate ale Estoniei au remarcat că aceasta este prima încălcare a frontierei aeriene a țării lor, în 2022. Anul trecut au avut loc cinci incidente similare cu aeronave rusești.

Anterior, premierul estonian Kaja Kallas a declarat că Tallinn nu vede o amenințare militară directă din partea Moscovei. Cu toate acestea, autoritățile țării sunt îngrijorate de situația din apropierea granițelor Ucrainei. Kallas a mai spus că Estonia are nevoie de „prieteni puternici” și discută activ cu aliații problema consolidării granițelor de est ale NATO.

Citeşte şi Copiii din Ucraina învaţă să folosească arma în caz că vor fi nevoiţi să-și apere țara de o posibilă invazie a Rusiei