Alertă totală la Bazinul Rapid. Aproape 20 de copii, intoxicați cu clor. Aceștia au avut nevoie de oxigen!

Au fost momente de panică la bazinul de înot al Clubului Rapid. Nu mai puțin de 18 copii s-au intoxicat cu clor, după ce în apă a ajuns o cantitate mai mare de clor decât limitele admise.

26 oct. 2021, 16:21
Alertă totală la Bazinul Rapid. Aproape 20 de copii, intoxicați cu clor. Aceștia au avut nevoie de oxigen!

Alertă totală la Bazinul Rapid.  Cei 18 copii au ajuns la spitalul Grigore Alexandrescu din București în decursul a trei zile, a precizat purtătorul de cuvânt al unității, dr. Raluca Alexandru. 12 dintre copii au avut nevoie de internare și 10 au avut nevoie de masca de oxigen, pentru că au dezvoltat o pneumonie după expunerea la vaporii de clor. Concentrația de clor din apă ar fi depășit de 6 ori limita normală, acuză cluburile ai căror elevi au fost afectați.

„Am simțit că era un miros puternic de clor, dar nu ne-am gândit că ar putea fi probleme. Încă din timpul antrenamentelor, însă mai ales spre final, copiii au început să aibă accese puternice de tuse. Ulterior, am aflat că foarte mulți, dintre care 6 de la grupa de performanță, care au lucrat mai intens și au stat mai mult în bazin, dar și 7 de la grupa de inițiere, au avut probleme mari după ce au ajuns acasă. Adică tuse, iritații pe piele și mai grav, insuficiență respiratorie.

Acești 13 copii au ajuns la diverse spitale. Plămânii au fost afectați. Unul a ajuns la spital cu o saturație a oxigenului de 91%, altul, mai grav, cu 83%. De fapt, cei mai mulți dintre copii au avut nevoie să fie conectați la aparatele de oxigen. Plămânii le-au fost afectați, nu ni s-a spus exact în ce măsură. Dar recuperarea va dura între 3 și 6 luni.

A fost demarată o anchetă de către Procuratură, Poliție și DSP. DSP-ul a venit a doua zi pentru a lua probe din apă și concentrația de clor era de 3,6%. Probabil că atunci când copiii au făcut antrenament, concentrația era de peste 4%. Iar concentrația maximă admisă de 0,83%. Dacă se întâmplă să fie o concentrație de 0,9-1%, poți spune că a fost un accident. Dar la 4% e crimă! Părinții sunt îngrijorați și revoltați. Se gândesc să se constituie în parte vătămată.

Deocamadată e o anchetă în desfășurare. Cei de la Rapid nu ne-au dat nicio explicație”, au declarat pentru gsp.ro surse apropiate celor afectați, de la ACS Timex, unul dintre cluburile care au închiriat culoare la bazinul Rapid.

Alertă totală la Bazinul Rapid. Aproape 20 de copii, intoxicați cu clor. Aceștia au avut nevoie de oxigen!

„În decurs de trei zile s-au prezentat, în etape, 18 copii cu intoxicație cu clor, din care patru au refuzat internarea și 2 nu au necesitat internare.

Au fost internați 12 copii cu pneumonie post expunere la vaporii de clor, din care 10 au necesitat oxigen. Fiecare a stat internat în medie 3-4 zile. Evoluția a fost favorabilă, ultimii externați au fost duminică. În acest moment nu mai avem nici un copil internat din accidentul colectiv de la bazinul Rapid.

Citește și: Iată ce păţeşti dacă mănânci mămăligă în loc de pâine. Mihaela Bilic dezvăluie secretul: ”Astăzi pâinea a ajuns atât de banală încât nu îi mai găsim nicio virtute”
La prezentarea lor la UPU, a fost anunțată poliția evenimente la 112 (s-au prezentat cei de la secția de care aparține bazinul de înot), conducerea spitalului și DSP.

Au fost declanşate cercetări, din oficiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă. Ulterior, aceeaşi unitate sanitară a informat subunitatea de poliţie cu privire la faptul că alţi minori au fost prezentaţi la camera de gardă, cu aceleaşi simptome” a precizat dr. Raluca Alexandru.

Copii s-au intoxicat cu clor pe 18 octombrie, după ce concentrația de clor din apă ar fi depășit de șase ori limita normală. Concentrația de clor din apă ar fi trebuit să fie de 0,6%, dar în schimb nivelul se ridica la 3,6%, acuză cluburile ai căror elevi s-au antrenat în bazin.

Citește și: Incendiu ATI Constanţa! Rudele pacienţilor decedaţi în spitalul morţii, sfâşiate de durere: „Doar două săptămâni au trebuit ca să nu mai recunosc un om lângă care am trăit o viaţă”