ALERTĂ: Un nor uriaş de deşeuri spaţiale, generat de explozia unei rachete ruseşti

Publicat: Joi, 25 Octombrie 2012 19:16 // Actualizat: Joi, 25 Octombrie 2012 19:20 // Sursa: Mediafax

Un nor uriaş de deşeuri spaţiale s-a format după ce blocul de accelerare al unei rachete Proton-M a explodat, la jumătatea lunii octombrie, şi ar putea ameninţa Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a anunţat joi o sursă din industria spaţială rusă, citată de agenţia Interfax.

Foto: abovetopsecret.com

"În prezent, monitorizăm aproximativ 500 de deşeuri formate în urma distrugerii blocului de accelerare Briz-M", a precizat această sursă, adăugând că numărul de deşeuri spaţiale ar putea creşte şi mai mult, informează AFP.

"Pe lista de obiecte potenţial periculoase (pentru ISS, n.r.) au apărut elemente noi", a adăugat aceeaşi sursă.

Explozia acelui bloc de accelerare s-a produs pe 16 octombrie, potrivit Interfax. Racheta Proton-M, lansată la începutul lunii august, a eşuat în încercarea de a plasa pe orbită doi sateliţi de telecomunicaţii, din cauza unei defecţiuni tehnice.

Acesta este unul dintre cei mai mari nori de deşeuri spaţiale produşi în ultimii ani, adăugându-se altor deşeuri aflate în număr mare pe orbita Terrei, un fenomen care ameninţă securitatea sateliţilor şi a Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Blocul Briz-M cântăreşte aproximativ 22,5 tone fără carburant, potrivit centrului Khrunichev, care fabrică rachetele din gama Proton.

Deşeurile spaţiale reprezintă o problemă constantă pentru ISS, care pluteşte pe orbită, la o distanţă de circa 414 kilometri deasupra Terrei.

Potrivit NASA, peste 21.000 de deşeuri de peste 10 centimetri se află pe orbită. Aproximativ 500.000 de deşeuri spaţiale au mărimi cuprinse în intervalul 1-10 centimetri, iar peste 100 de milioane de deşeuri spaţiale au diametre mai mici de 1 centimetru.

Chiar dacă aceste deşeuri au mărimi mici, pagubele pe care ele le provoacă în caz de coliziune pot fi relativ importante, din cauza vitezei lor orbitale foarte ridicate (8-10 kilometri/ secundă).

Cele mai multe dintre ele sunt generate de explozia unor sateliţi sau a părţilor superioare ale rachetelor ce au eşuat în a se plasa pe orbită.

Însă două evenimente - distrugerea deliberată de către China a unuia dintre sateliţii ei, în 2007, şi coliziunea accidentală a doi sateliţi de telecomunicaţii, unul american şi celălalt rus, în 2009 - au condus la creşterea numărului de deşeuri spaţiale. În plus, aceste deşeuri se ciocnesc uneori între ei, creând astfel un număr şi mai mare de deşeuri spaţiale.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
explozie racheta ruseasca ISS nor deseuri spatiale racheta Proton-M
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
25 oct 22:07
1
EUR
4.8582
RON
21 Sep
noapte 12 °
zi 27 °
Ultimele joburi adaugate
24 H