Alerte meteo COD PORTOCALIU şi COD ROŞU: ploaie, ninsoare şi vânt puternic în mai multe ţări din Europa

MAE a informat, marţi, cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Croaţiei că începând cu data de 11 martie 2019 au fost emise coduri portocaliu şi roşu de vânt, care va avea intensificări puternice la rafală. De asemenea, meteorologii bulgari au emis avertizare cod galben pentru 21 de regiuni, unde se aşteaptă precipitații sub formă de ploaie și ninsoare, însoțite în anumite zone și de vânt puternic.

RomaniaTV.net
12 mart. 2019, 09:41
Alerte meteo COD PORTOCALIU şi COD ROŞU: ploaie, ninsoare şi vânt puternic în mai multe ţări din Europa

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croația că, în conformitate cu datele transmise de autoritățile locale, începând cu data de 11 martie 2019, au fost emise coduri portocaliu și roșu de vânt, care va avea intensificări puternice la rafală.

Prognozele meteorologice pentru canalul Velebit, golfurile Kvarner și Kvarnerić, nordul Dalmației, indică o înrăutățire a condițiilor atmosferice, însoțită de vânt extrem de puternic, cu o viteză de până la 130 km/h, care creează probleme serioase în transportul maritim și în furnizarea energiei electrice. Regiunea Rijeka, coasta de vest a Istriei și Dalmația mijlocie se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu de vânt.

Pentru data de 12 martie 2019, regiunea Dalmația se află sub avertizare meteorologică cod roșu de vânt extrem de puternic, cu o viteză de până la 120 km/h, iar regiunea Split se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu de vânt.

Ninsori, ploi şi vânt în Bulgaria

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Bulgaria că, în conformitate cu datele transmise de Institutul de Meteorologie și Hidrologie local, în cursul zilei de 12 martie 2019, 21 de regiuni vor fi afectate de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare, însoțite în anumite zone și de vânt puternic. În acest sens, au fost emise următoarele coduri de atenționare meteorologică:

Cod galben de ninsoare, însoțită de vânt puternic, în regiunea Smolian. Stratul de zăpadă depus va atinge 10-15 cm;
• Cod galben de ninsoare și ploaie, în regiunile: Montana, Vrața, Loveci, Gabrovo, Veliko Târnovo, Târgoviște, Razgrad și Șumen. Stratul de zăpadă va atinge 5-10 cm;
• Cod galben de ploaie, însoțită de vânt puternic, în regiunile: Burgas, Yambol, Kârdjali și Haskovo. În zonele montane, precipitațiile pot depăși cantitatea de 20 l/mp;
• Cod galben de ploaie în regiunile: Pleven, Ruse și Silistra;
• Cod galben pentru vânt puternic în regiunile: Kiustendil, Blagoevgrad, Varna, Dobrici și Sliven.
Se recomandă ca șoferii să conducă preventiv, cu viteză adecvată și să aibă autovehiculele echipate pentru circulație pe drumurile publice în condiții de iarnă, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnele organelor de control aflate la fața locului. Pe perioada instituirii codurilor de atenționare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere din cauza formării troienelor de zăpadă sau a vizibilității reduse, în condiții de viscol puternic.

 

Cod portocaliu de furtuni puternice în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Elenă că Serviciul local de Meteorologie a emis, pentru perioada 12-13 martie 2019, un cod portocaliu de furtuni puternice și ploi însoțite de descărcări electrice.