Aleşii vor o zi specială pentru promovarea gastronomiei româneşti. Deputat PNL: "Porcul ne reprezintă pe noi"

Publicat: Luni, 10 Decembrie 2018 10:54 // Actualizat: Luni, 10 Decembrie 2018 10:54 // Sursa: romaniatv.net

Marea petrecere naţională ar trebui să aibă loc în prima duminică a lunii octombrie. Potrivit unui proiect de lege aflat pe ordinea de zi la Camera Deputaţilor, românii vor sărbători Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc în prima duminică a lunii octombrie. Dacă va fi adoptat, anual autorităţile publice centrale, locale sau de alte instituţii ale statului vor putea organiza evenimente cu scopul de a promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale.

Proiectul de Lege privind instituirea Zilei naționale a gastronomiei și a vinului românesc, iniţiat de parlamentari PSD, printre care liderul social-democraţilor Liviu Dragnea, şi susţinut de deputatul independent Remus Borza, a fost adoptat cu 50 de voturi "pentru" şi o abţinere în Senat, iar acum ajunge şi la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

"Mâncarea noastră românească are gust. Cu asta îi batem la fund pe toţi. Am mâncat şi câine, şi cangur, şi şarpe, şi crocodil, şi gândaci prăjiţi, orice. Indiferent unde aş merge, abia aştept să mă întorc acasă să mănânc un blid de sarmale sau o farfurie de ciorbă de burtă", a declarat Remus Borza, deputat independent, citat de Digi24.

"Porcul ne reprezintă pe noi. Au şi francezii, dar nu îl cresc ca şi noi, cu buruieni, urzici... Să punem platoul ţărănesc, platou: slănină, brânză, ceapă, ce e româneşte", a declara deputatul PNL Corneliu Olar, cel care a şi propus modificarea proiectului de lege privind instituirea „Zilei naţionale a gastronomiei şi a vinului românesc" în sensul că "se instituie Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc, în prima duminică a lunii octombrie", şi nu în ultima aşa cum stabiliseră senatorii. Propunerea lui Corneliu Olar a fost acceptată de colegii deputaţi din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice.

Totodată, proiectul prevede şi posibilitatea organizării de autorităţile publice centrale, locale sau de alte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice de programe şi manifestări cu caracter social sau ştiinţific, în scopul de a aprecia şi promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale. În acest sens, autorităţile centrale şi locale pot contribui la organizarea acţiunilor prin acordarea de sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

"Bucatele şi vinurile româneşti sunt un cumul de tradiţii care încântă simţurile şi cuceresc tot mai mulţi admiratori şi care pot deveni cartea de vizită a ţării noastre. Arta culinară poate aduce un plus imaginii turistice în general şi României în special. Stabilirea unei zile care să celebreze această bogăţie de gusturi şi tradiţii româneşti este necesară pentru a scoate în evidenţă calităţile bucătăriei şi vinului românesc şi a le face cunoscute, sub numele de Ziua gastronomiei şi a vinului românesc", se arată în expunerea de motive a textului propus.

 

 

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
porc Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
10 dec 14:36
Răspunde | Votează email 0 email
oamenicasobolani
Ilici Ilescu cred că a fost ținut la îngrășat pentru un Crăciun anume!

Le are și el cu Israel?
... N-au învățat nici ăia nimic despre exterminare
SAU
Ce i-a făcut bolșevicul neamului său o ALTĂ denumire ARE???
10 dec 13:14
Răspunde | Votează email 0 email
Lup
La cine se refera d-l?
Noi Romanii nu suntem porci ci lupi!,,
Se prea poate de la Decebal incoace sa se mai fi schimbat rasa!
10 dec 12:42
Răspunde | Votează email 0 email
Mihai
In sfarsit, UN ADEVAR recunoscut de politicianul roman: "Porcul ne reprezinta pe noi".Din pacate, doar Porcul este folositor romanului nu si Politicianul Porc, pentru ca are soriciul foarte gros si nedigerabil.Acidul clorhidric marca DNA isi face foarte greu efectul in ultimul timp.Intrebare la radio Erevan: -Pe Ilescu putem pune vreo baza ? Raspuns:- Mai bine puneti un acid.
Apropo, cum se simte Ilici Ilescu in Israel ? Tot bolsevic ? Tot asasin in '89 si la Mineriade ? Toata Mass-media alturi de institutiile statului, trebuie condamnata la inchisoare pentru "Favorizarea infractorului".
1
EUR
4.7228
RON
17 Jun
noapte 20 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H