Alexander Adamescu, trimis în judecată de DNA. Fiul afaceristului Dan Adamescu ar fi dat mită unor judecători

DNA a anunţat, marţi, trimiterea în judecată a lui Alexander Adamescu, aflat în procedură de extrădare din Marea Britanie, într-un dosar în care este acuzat c-ar fi dat mită unor judecători de la Tribunalul Bucureşti.

15 iun. 2021, 15:12
Alexander Adamescu, trimis în judecată de DNA. Fiul afaceristului Dan Adamescu ar fi dat mită unor judecători

Procurorii anticorupţie au anunţat că Bogdan Alexander Adamescu a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de dare de mită. Fiul afaceristului Dan Adamescu este vizat de o procedură de extrădare în baza unui mandat european de arestare.

„Mandatul european de arestare a fost emis anterior, după ce procurorii au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezenţa inculpatului în faţa organelor judiciare, însă acesta a urmărit tergiversarea cercetărilor şi în final sustragerea de la urmărirea penală. În baza acestui mandat, inculpatul a fost reţinut de autorităţile britanice la data de 13.06.2016, dar nici până în prezent nu a fost predat către România. În aceste condiţii, în paralel cu procedura de executare a mandatului european de arestare, în cauză s-a solicitat autorităţilor britanice, prin comisii rogatorii (asistenţă juridică reciprocă în materie penală), aducerea la cunoştinţă a calităţii de inculpat şi a drepturilor şi obligaţiilor pe care i le conferă această calitate”, se arată într-un comunicat al DNA.

Anchetatorii susţin că „deşi s-au făcut demersuri repetate pentru a i se aduce la cunoştinţă, prin intermediul avocatului britanic ales, conţinutul cererilor de comisie rogatorie, inculpatul a refuzat să se întâlnească cu reprezentanţii autorităţilor britanice pentru a lua la cunoştinţă calitatea de inculpat, drepturile şi obligaţiile aferente”.

„S-a constatat că refuzul inculpatului faţă de demersurile judiciare este total neîntemeiat şi, prin urmare, acest refuz nu împiedică întocmirea rechizitoriului şi sesizarea instanţei de judecată”, a mai transmis DNA.

Citeşte şi: Alexander Adamescu poate fi extrădat în România. Apelul omului de afaceri, respins la Londra

Alexander Adamescu, trimis în judecată de DNA. Faptele de care este acuzat fiul milionarului Dan Adamescu

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în cursul lunilor iunie 2013 şi decembrie 2013, „inculpatul împreună cu tatăl său (ambii oameni de afaceri) ar fi remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 23.000 lei magistraţilor Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti – Secţia VII Civilă pentru ca, în schimb, aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era tatăl inculpatului”.

”În cursul anul 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat decizii definitive de condamnare faţă de cei doi judecători şi faţă de omul de afaceri, tatăl inculpatului care fuseseră trimişi în judecată într-un dosar separat”, a mai transmis DNA.

Prezentul dosar a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Pe 13 ianuarie, Stelian Ion a anunţat, întrebat despre persoane condamnate şi fugite din ţară dar pe care statul român le aduce înapoi în România, că în cazul lui Alexander Adamescu a făcut o solicitare către autorităţile din Marea Britanie pentru a afla de ce nu a primit un răspuns referitor la o repatriere a acestuia, conform News.ro.

Ministrul Justiţiei a adăugat că este important să fie aplicate măsuri preventive astfel încât, unde sunt indicii că cei care vor primi o condamnare vor să plece din ţară, să fie împiedicate aceste acţiuni.

Citeşte şi: Gabriela Firea a răbufnit după decizia despre alocațiile celor mici: „Cinism și inimă de piatră! Nu le pasă de copii!”


loading...
Partenerii noștri