Alexandra Lăncrănjan acuză Secţia pentru magistraţi că furnizează informaţii false

Publicat: Luni, 08 Aprilie 2019 09:50 // Actualizat: Luni, 08 Aprilie 2019 09:50 // Sursa: romaniatv.net

Alexandra Lăncrănjan, procurorul care îl anchetează pe Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum, a postat un comunicat de presă al Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, în care Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este acuzată de furnizarea unor informații nereale privind numărul dosarelor preluate de la celelalte parchete. Asociația de magistrați solicită dezmințirea publică.

"In conferinta din data de 28.02.2019 procurorul sef al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie a comunicat public ca SIIJ a primit 1.442 de dosare de la celelalte parchete, dintre care 70% (995 dosare) erau sesizari din oficiu, aspecte contrazise de datele furnizate de parchete la solicitarea AMASP.

În cursul lunii martie 2019 au fost solicitate date privind numărul dosarelor declinate în favoarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție în perioada octombrie 2018-martie 2019 de către toate unitățile de parchet competente anterior să efectueze urmărirea penală în aceste cauze (PICCJ, DNA, DIICOT, parchetele de pe lângă curțile de apel, parchetele militare). Au fost solicitate: numărul de dosare declinate în favoarea SIIJ în această perioadă, câte dintre aceste dosare au avut la bază o sesizare din oficiu, în câte dosare a fost începută urmărirea penală in rem și în câte dosare a fost începută urmărirea penală in personam.

Conform datelor comunicate de aceste instituții:
- în perioada octombrie 2018-martie 2019 au fost declinate 1025 de dosare penale în favoare SIIJ
- din cele 1025 de dosare penale doar 38 de dosare au avut la bază o sesizare din oficiu a procurorilor
- în 674 de dosare penale dintre cele declinate a fost începută urmărirea penală in rem iar în 29 de dosare a fost începută urmărirea penală in personam

La data de 10 martie 2019 AMASP a solicitat Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie să comunice următoarele aspecte de interes public:
- câte dosare penale au fost trimise la SIIJ prin declinare de către celelalte parchete în perioada octombrie 2018 - martie 2019
- dintre aceste dosare câte au fost constituite ca urmare a sesizării din oficiu a procurorilor 
- câte dosare au fost înregistrate pentru prima dată direct la SIIJ în aceeași perioadă
- dintre acestea câte s-au constituit ca urmare a sesizării din oficiu a procurorilor din cadrul SIIJ
- în câte dintre dosarele aflate în lucru la SIIJ este începută urmărirea penală in rem și în câte dintre aceste dosare este începută urmărirea penală in personam

Prin răspunsul transmis la data de 4 aprilie 2019 Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a refuzat să răspundă întrebărilor AMASP și să transmită informațiile de interes public, invocând întocmirea raportului de activitate anual, raport ce nu acoperă toată perioada și nu este public.

Având în vedere datele comunicate oficial de parchete, care contrazic în mod flagrant informațiile date publicității de SIIJ, solicităm public atât procurorului șef al SIIJ cât și procurorului șef adjunct al SIIJ să rectifice și publice o dezmințire oficială cu privire la datele furnizate în mod eronat în conferințe de presă și comunicate.

De asemenea, rugăm colegii din celelalte asociații profesionale ale judecătorilor și/sau procurorilor, care au preluat aceste date eronate, fără a le verifica, să rectifice informațiile false pe care le-au comunicat opiniei publice.

Așteptăm cu interes opinia Inspecției Judiciare cu privire la comunicare, în mod inteționat, de către conducătorul unei unități din sistemul judiciar (în acest caz SIIJ) de informații denaturate privind activitatea judiciară, care au influențat în mod negativ opinia publică și au adus atingere imaginii sistemului judiciar", se arată în comunicatul AMASP.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
08 apr 13:31
Răspunde | Votează email 0 email
Anonim
De domnul profesor doamna de la fundatie a zis ca nu e normal ca face ''mamma Schluss''.Trebuia sa se gandeasca cand a dat tel pe la angajatori si m-a vorbit de rau,atunci trebuia sa cantareasca consecintele.
08 apr 12:21
Răspunde | Votează email 1 email
Gica
Vestele Galbene din Justitie (Franta) nu au de-a face prea mult cu celelalte Veste Galbene care sunt impotriva lui Macron, Soros sau a Globalizarii. A fost doar un prilej de a-i face Propaganda lui Kovesi, prin insistentele gruparii Danilet – Macovei. Daca, intr-adevar, sunt revoltati impotriva lui Macron, ceea ce nu cred, e si mai GRAV (pentru tabara lor) !
08 apr 10:42
Răspunde | Votează email 1 email
Gica
Dezastru pentru Kovesi! Realitatea Tv a anunțat că NU va fi procuror european! Cine-i va lua locul și când va fi făcut marele anunț
Autor: Anca Andrei 8 aprilie 2019
Este dezastru total pentru Laura Codruța Kovesi. Aceasta își vede visul spulberat și numai o minune ar mai putea-o propulsa în funcția de procuror european. Sau cel puțin asta a transmis Realitatea TV, care a citat surse exclusive.
Decizia ca Laura Codruța Kovesi să nu fie procuror european ar fi fost luată în cursul zilei de sâmbătă și conform surselor Realitatea Tv ar urma să fie comunicată miercuri, după o nouă întâlnire între membrii Consiliului European și ai Parlamentului European.
Se pare că cel care va câștiga lupta pentru șefia parchetului european va fi francezul Jean-Francois Bohnert, puternic susținut de Consiliu, care are un rol mai important decât Parlamentul în această ecuație și în toate ecuațiile în general.
Jurnalistul Stelian Negrea a comentat și el informația transmisă pe surse: “Sunt uimit și puțin revoltat. Oricine ar fi Kovesi, este un român care trebuia susținut pentru asemenea funcție. Dar, în istoria magistraturii românesti, nu există un magistrat care să ocupe o funcție așa importantă și, în ciuda disensiunilor interne grave, ar fi trebuit susținută inclusiv de tabăra lui Tudorel Toader”.
El a adăugat și: “Ar fi putut foarte bine să o “exileze” la Bruxelles și să își vadă ei mai departe de meandrele lor de aici, cu justiția. Este o veste foarte tristă și nedreaptă pentru Laura Codruța Kovesi, indiferent de petele negre din activitatea DNA de sub domnia sa. Dar domnia sa nu poate răspunde pentru munca tuturor procurorilor, ca să spunem așa. Poate superviza, poate trage de urechi, dar de numele domniei sale nu se leagă scandaluri evidente”.
1
EUR
4.8079
RON
25 Feb
noapte 3 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H