Alexandrescu: George Călin redevine director general interimar. Kobborg şi Alina Cojocaru, reintegraţi la ONB

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat miercuri că a decis o soluție în două etape pentru Opera Națională, respectiv o conducere interimară pentru o perioadă de trei luni, după care șefia ONB să fie preluată de "un nou manager de talie internațională". Vlad Alexandrescu a făcut anunţul într-o postare pe Facebook, după ce a renunţat la întâlnirea pe care o programase, la ora 15.00, cu angajaţii Operei Naţionale Bucureşti.

RomaniaTV.net
20 apr. 2016, 14:40
Alexandrescu: George Călin redevine director general interimar. Kobborg şi Alina Cojocaru, reintegraţi la ONB

„Am decis o soluție în două etape: a) un interimat de 3 luni la Opera Națională București – sub conducerea domnului George Călin cu parteneriatul Ministerului Culturii, reintegrarea domnului Johan Kobborg și a doamnei Alina Cojocaru în Opera Națională București, medierea cu ajutorul ministerului și începerea reformei în vederea celei de-a doua etape. b) un nou manager de talie internațională pentru Opera Națională”, a scris Alexandrescu.

Potrivit acestuia, evoluția situației de la Opera Națională București a scos la iveală o serie de dezechilibre „grave” și de disfuncționalități structurale.

„Doresc să anunț cu fermitate că Ministerul Culturii va rămâne alături de Operă în perioada următoare ca partener privilegiat. Măsurile și analiza situației de la Opera Națională București vor servi și altor instituții de spectacol din țara noastră. Am decis o soluție în două etape. (…) Decizia luată în urma negocierilor este una pragmatică. Este nevoie de o perioadă de tranziție care să poată pregăti Opera Națională pentru o funcționare deschisă. Vreau să ofer garanții Alinei Cojocaru și lui Johan Kobborg că munca lor poate să continue. De asemenea, lui Vlad Conta și lui Tiberiu Soare le mulțumesc pentru munca depusă și contez pe sprijinul lor în continuare. O echipă de la minister va acompania managementul Operei pentru următoarele 3 luni și va verifica toată situația contractelor și problemele de personal din instituție”, a transmis pe Facebook Alexandrescu.

El a adăugat că ministerul își rezervă dreptul de a stabili cum anume se va angaja o nouă direcție generală pentru perioada de după cele trei luni de interimat. ”Ministerul va veni în sprijinul artiștilor de la Operă și va încerca să găsească soluții pentru deficiențele structurale și pentru lipsurile semnalate”, a precizat Vlad Alexandrescu.

Vlad Alexandrescu convocase colectivul Operei Naţionale Bucureşti la o întrevedere miercuri la ora 15.00, însă nu s-a mai prezentat la întâlnirea cu artiştii şi angajaţii instituţiei, făcând pe Facebook anunţul privind noua conducere. Colectivul ONB se află în continuare în Sala Mare, aşteptând venirea ministrului Culturii, deşi la ora 19.00 este programat spectacolul „Falstaff”.