Alexandru Arşinel, cu umor despre valurile tinereţii: „Călcasem pe bec într-o perioadă în care avorturile erau interzise”. Dialogul savuros cu medicul care i-a rezolvat ilegal „problema”

Actorul Alexandru Arşinel a fost invitatul lui Mircea Dinescu în emisiunea "Poezie şi delicateţuri", ocazie cu care a a rememorat unele dintre cele mai dragi întâmplări din viaţa lui, dar şi evenimente mai puţin plăcute, care l-au marcat.

19 sept. 2021, 16:17
Alexandru Arşinel, cu umor despre valurile tinereţii: „Călcasem pe bec într-o perioadă în care avorturile erau interzise”. Dialogul savuros cu medicul care i-a rezolvat ilegal „problema”

Fost director al Teatrului de Revistă Constantin Tănase, funcţie din care s-a retras în anul 2018, Arşinel îşi aminteşte cu plăcere de toate lucrurile pe care le-a făcut pentru această instituţie culturală, în perioada directoratului său.

Alexandru Arşinel, recunoscător politicienilor care l-au ajutat să consolideze teatrul

A condus Teatrul de Revistă timp de 19 ani. Marele actor are numai cuvinte de laudă la adresa unor politicieni care i-au oferit un ajutor important la consolidarea teatrului.

„Iliescu, Băsescu, Orban m-au ajutat să repar teatrul, mi-au dat aprobări, au dat o grămadă de bani. M-am luptat cu toate forţele să refac teatrul, cu Iliescu vorbeam la telefon să-mi pună pile la consilierii PSD să-mi dea aprobare de bani. Năstase iarăşi m-a ajutat. M-am luptat pentru acest teatru aşa cum m-am luptat pentru casa mea”, povesteşte marele actor.

În noiembrie 2018, după 19 ani de activitate, Arşinel s-a retras de la conducerea Teatrului de Revistă. Era tot mai rar solicitat să joace în spectacole, mai ales după moartea Stelei Popescu, dar şi după problemele grave de sănătate cu care se confrunta în aceat perioadă. Încet-încet, după dispariţia Stelei Popescu, „cuplul de aur” al Revistei a devenit cel format din Valentina Fătu și Vasile Muraru.

Citeste si Elena Merişoreanu şi Viorica de la Clejani, internate după ce s-au infectat cu coronavirus. Cântăreaţa de muzică populară era vaccinată cu schema completă

Pentru că nu i se mai dădea şansa să apară în spectacole, Arşinel a decis să părăsească şi funcţia de director al instituţiei.

Am fost un om care a deranjat mai multă lume, dar toate trec. Pe actor n-ai voie să-l opreşti, se opreşte singur. Eu reprezint moştenirea unui succes construit timp de zeci de ani. Cuplul Stela-Arşinel a funcţionat 40 de ani„, spune actorul cu amărăciune în glas, insinuând că plecarea sa de la conducerea teatrului ar fi fost orchestrată de sus.

O relaţie specială cu marele Radu Beligan

Alexandru Arşinel îşi aminteşte cu plăcere de perioada în care maestrul Radu Beligan l-a chemat să joace pe scena Teatrului Naţional.

M-au chemat să joc într-un spectacol pe scena Teatrului Naţional, în „Ploşniţa”. Piesa a avut un mare succes. După spectacol, Beligan mi-a trimis o carte de vizită în care mi-a spus: „Începând din seara asta, te rog să te consideri actorul Teatrului Naţional”. M-a măgulit pentru toată viaţa„, îşi aminteşte cu plăcere marele actor.

Discuţie savuroasă cu o persoană care făcea avorturi ilegale

Alexandru Arşinel şi-a amintit o discuţie savuroasă cu o doamnă care urma să o ajute pe tânăra pe care actorul o lăsase însărcinată să avorteze. Un cunoscut l-a direcţionat pe Arşinel către respectivul medic care urma să-i rezolve problema în mod ilegal, fiind vorba despre perioada comunismului, în care avorturile erau ilegale.

În momentul în care Arşinel i-a telefonat respectivului medic, conversaţia s-a purtat codat.

Nu puteam să vorbesc cu doamna despre respectiva problemă aşa pe faţă. Am vorbit despre „telefon”. I-am spus că sunt abonat neoficial în altă parte şi am întrebat-o cât costă convorbirea. Mi-a răspuns că depinde de când nu i-a venit tonul„, povesteşte, amuzat, Arşinel.

Citeste si Alexandru Arşinel: „Dacă nu aveam vaccinul, puteam să fac bâca”

Amintiri din perioada cenzurii comuniste

Arşinel a povestit şi despre perioada în care actul artistic era cenzurat la sânge, actorii fiind nevoiţi să vorbească doar despre realizările partidului.

Vine cineva de la Comitetul Central la Puiu Maximilian şi îi spune: ‘Mai scrie şi dumneata ceva pozitiv, că avem şi realizări’. Puiu mă cheamă pe mine şi-mi zice: ‘Vezi că până mâine trebuie să înveţi un monolog despre realizările partidului’. Am ieşit pe scenă şi am vorbit câteva minute doar despre realizările partidului, dar aveam un tic: din când în când, le făceam cu ochiul spectatorilor: ‘Am fost ieri în piaţă, am cumpărat două cartoane cu ouă’. Şi le făceam cu ochiul, se rupea sala în două de râs. Nu m-au lăsat mult cu monoogul, mi l-au scos„, relatează marele actor.