Alexandru Kiss: Faptele din dosarul DNA au mai fost cercetate de 3-4 ori, dosarele închise

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, a declarat vineri pentru presă că faptele care îi sunt imputate, petrecute în perioada 2003-2004, au fost deja cercetate de două-trei ori, iar anchetele închise.

RomaniaTV.net
25 apr. 2014, 11:49
Alexandru Kiss: Faptele din dosarul DNA au mai fost cercetate de 3-4 ori, dosarele închise

„Sunt în viaţa publică de aproape două decenii, timp în care am fost caracterizat în toate felurile. Cazurile pe care le scot ei acum, după 9-10 ani, au fost deja cercetate de 3-4 ori. Anchetele au fost, pe rând, închise. Acum, încep a cincea oară”, a declarat Kiss, într-o declaraţie făcută în limba maghiară.

Vicepreşedintele CJ Bihor a mai precizat glumind chiar că, în această perioadă, în care „toată ţara este sub anchetă, primul ministru, preşedintele, şi o serie de alte persoane sunt cercetate”, nu vede de ce au vrut să îl lase pe dinafară.

„Sincer, nici nu cunosc noile acuze, dar dacă mă întrebaţi, vă răspund. În această perioadă, în care toată ţara este sub anchetă, primul ministru, preşedintele şi o serie de alte persoane sunt cercetate, faptul că pe mine au vrut să mă lase afară mi-a părut drept jignire în acest an electoral important. Lăsând la o parte gluma, sper, ca oricare om normal, că ţara se îndreaptă spre Vest şi nu spre Est şi, drept urmare, dreptatea va fi într-adevăr dreptate”, a declarat Kiss.

Incriminat în acelaşi dosar, Alexandru Mudura, patronul Lotus Market, a transmis un comunicat, în care a precizat că este nevinovat, fiind, în opinia sa, „o acţiune politică”. „Referitor la articolele apărute în mass-media legat de cercetarea făcută de DNA cu privire la persoana mea, doresc la rândul meu să comunic că NU mă fac vinovat de nici o învinuire din cele invocate aşa cum de altfel am declarat în cadrul audierii mele din data de 17 aprilie anul curent. După părerea mea, este o acţiune politică”, se arată în comunicatul citat.

Procurorii DNA Oradea au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Iosif Francis Kiss, pentru luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenite şi spălare a banilor.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în acelaşi dosar au fost puşi sub învinuire: Alexandru Mudura, administrator al grupului de societăţi Lotus Market Oradea, Vilmos-Laszlo Bojtor, Gheorghe-Ioan Roatiş, administrator al societăţii Martex Trans S.R.L. Oradea, Beneamin Rus, administrator al grupului de societăţi Selina Oradea, Ferenc Miklossy, cetăţean maghiar, administrator al societăţii Keviep Kft Debreţin, Ungaria, Ferenc-Laszlo Miklossy – cetăţean maghiar, administrator al societăţii East Bau Construct S.R.L. Oradea.

Din ordonanţa de efectuare a urmăririi penale rezultă că Kiss a participat la conceperea şi punea în aplicare a unui mecanism financiar complex, implicând societăţi din România (Selina şi Trameco SA Oradea) şi SUA (Wasleys Worldwide LLC Washington), prin intermediul căruia, în perioada 2005 – 2006, a fost disimulată plata sumei de aproximativ 600.000 euro.