Alexandru Lăzescu, DEMIS de la conducerea TVR. Radu Călin Cristea, numit interimar

Conducerea TVR a fost demisă. Parlamentul a respins marţi raportul de activitate al TVR pe anul 2011. Votul negativ al parlamentarilor echivalează cu demiterea directorului general, Alexandru Lăzescu, şi înlocuirea întregului Consiliu de Administraţie.

RomaniaTV.net
12 iun. 2012, 13:12
Alexandru Lăzescu, DEMIS de la conducerea TVR. Radu Călin Cristea, numit interimar

UPDATE Radu Călin Cristea a fost desemnat director general interimar al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), marţi, cu unanimitate de voturi, de către membrii Comisiilor de cultură ale Parlamentului. Radu Călin Cristea a fost audiat de comisiile parlamentare de specialitate, după ce raportul de activitate al SRTv pe 2011 a fost respins de plenul Parlamentului, fiind demis astfel Consiliul de Administraţie condus de Alexandru Lăzescu. La audierea lui Radu Călin Cristea în Comisiile de cultură nu au participat membrii PDL, care, de altfel, nu au participat, marţi, nici la votul raportului de activitate al instituţiei.

Raportul de activitate a fost respins cu 240 de voturi „pentru” şi patru „abţineri”. Parlamentarii PDL nu au participat la votul din plenul Parlamentului.

Respingerea raportului determină înlocuirea întregului Consiliu de Administraţie al TVR, condus de Alexandru Sassu.

Articolul 46, alin. 7 din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTv prevede că „respingerea de către Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a consiliului de administraţie respectiv”, scrie Mediafax.

Plenul a aprobat şi solicitarea liderului deputaţilor PSD, Valeriu Zgonea, care a cerut convocarea imediată a comisiilor reunite de cultură pentru desemnarea şefului interimar al TVR, după demiterea consiliului de administraţie al televiziunii publice.

Zgonea a precizat că, potrivit legii, perioada de interimat a celui care ar urma să fie desemnat director TVR, în comisiile de specialitate, este de maxim 6 luni de zile, iar grupurile parlamentare pot face propuneri în acest sens. Solicitarea PSD a fost adoptată de plenul reunit cu 240 de voturi „pentru”, 23 „împotrivă” şi 4 abţineri.

Votul plenului Parlamentului a venit după ce raportul de activitate al TVR pe anul 2011 a fost respins, marţi, de Comisiile de cultură ale Parlamentului, într-o şedinţă în care parlamentarii PDL nu au participat la vot, iar cei ai USL l-au acuzat pe preşedintele-director general al televiziunii de management defectuos.

SRTv a încheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, anul trecut, venituri totale de circa 583 de milioane de lei. În 2011, TVR a fost condusă de Alexandru Lăzescu.

Raportul de activitate al TVR pe 2011 a fost respins, marţi, de Comisiile de Cultură reunite, cu 16 voturi „pentru” şi 2 abţineri (Brânduşa Novac şi Cristian Ţopescu). Acest vot a repezentat primul pas în demiterea actualului Consiliu de Administraţie al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu.

Actualii membri titulari ai CA al TVR, validaţi de Parlament în 29 iunie 2010, sunt: Alexandru Lăzescu (Administraţia Prezidenţială), Ada Meseşan, Paul Călin Botez, Nicoleta Nicolicea (PDL), Anne Jugănaru, Claudiu Brânzan, Cristi Niţulescu (PSD), Lucia Hossu Longin (PNL), Karen Attila Sebesi (UDMR), Cornea Raico (minorităţi), Sorin Burtea şi Traian Bărbulescu (din partea salariaţilor TVR). Acestora li se adaugă Cosmin Irimieş, membru supleant în CA al TVR din partea Guvernului.