Alexandru Nazare aruncă în aer vistieria lui Cîţu: Am transmis chiar cu o zi înainte de demisie o analiză

Alexandru Nazare spune că n-a știut că urmează să fie demis și spune că decizia ar fi trebuit să fie prezentată de premier în cadrul PNL și dezbătută acolo, iar mai apoi să se treacă la fapte.
Filip Stan
12 iul. 2021, 21:08
Alexandru Nazare aruncă în aer vistieria lui Cîţu: Am transmis chiar cu o zi înainte de demisie o analiză

Fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare, spune că a tot căutat să se vadă cu premierul Florin Cîțu, mai ales pe tema arzătoare a rectificării bugetare. Acesta susține că i-a trimis premierului mai multe analize pe tema rectificării, dar că acestea au rămas fără răspuns. Chiar și cu o zi înainte de demitere i-a trimis Nazare lui Cîțu o analiză preliminară, dar șeful de la Palatul Victoria era preocupat cu campania alegerilor din partid.

„Eu nu am știut nici de revocarea mea, darămite de Ghinea sau Oroș. Era vorba să discutăm pe o anumită evaluare prezentată în partid, dar nu a mai avut loc prezentarea în partid. Am transmis pe finalul lunii iulie o analiză preliminară către premier, pentru a-l informa. Am vrut să discutăm și să demarăm o strategie de abordare a rectificării. Nu am primit niciun răspuns. Am transmis chiar cu o zi înainte de demisie o analiză. Am avut o discuție cu el să facă treaba asta. Era necesar pentru colegii de partid această prezentare, față de oamenii din teritoriu, față de membrii partidului. Aceste acțiuni fac parte din pregătirea rectificării. Însă, premierul Cîțu a dat deja dispoziție. Ministerul de Finanțe nu a avut o întâlnire cu ordonatorii de credite. Am așteptat discuția cu premierul. Acea cifră de 12 miliarde, avansată de prim-ministru, conține și sume provenite din fonduri europene, de la Transporturi, de la Ministerul Economiei. Cred că jumătate din sumă e de la Transporturi și Economie. Trebuie discutat cu miniștrii de resort. Din respect față de români și autoritățile publice, acest exercițiu este necesar înainte de a face publice sumele rectificării. Am preconizat nivelul record de 5,5% din PIB la investiții. În privința rectificării, trebuie să fim prudenți când analizăm capitolul de cheltuieli. Acele 12 miliarde sunt potențiale cheltuieli. Fiecare ordonator va face o schemă a cheltuielilor, iar Ministerul de Finanțe va face raportările. Sunt cheltuieli mari în zona de sănătate de pe urma pandemiei. Trebuie achitată factura pentru vaccinuri, echipamente medicale, e nevoie de bani pentru acoperirea acestor cheltuieli.

Fostul ministru al Finanţelor, Alexandru Nazare, reclamă un deficit de 13 miliarde de lei: „Creşterea veniturilor nu egalează acest necesar. Este imperativ să facem economii”. Mesaj critic pentru premierul Cîţu

Sunt covins că premierul va intra repede în Ministerul de Finanțe și va studia cifrele, va face consultări. Cred că premierul va comunica aceste lucruri cât de curând. Aș vrea ca în documentele pe care le predau să fie reflectate acțiunile noastre. Cum sunt litigii de genul Roșia Montană sau demersurile pe Banca Națională de Dezvoltare, auditul de la Trezorerie, controlul demarat la ANAF pe controlul deșeurilor. Este foarte important, pentru că ANAF trebuie să se concentreze mai bine pe acest domeniu. Sper cât mai curând ca toate aceste informații să fie precizate în raportul ministerului. Secretarul general al Ministerului preia practic atribuțiile mele.

Această analiză trebuie făcută în funcție de angajamentele noastre. Declarațiile premierului le citește și Europa și instituțiile financiare internaționale, deci e important să ne respectăm țintele de deficit și cheltuieli”, a spus Alexandru Nazare luni seară.

Procesul de 5,7 miliarde de dolari pentru aurul de la Rosia Montana. Cum se apara Romania in fata acuzatiilor companiei Gabriel Resources

Statul Roman se judeca cu societatea canadiana Gabriel Resources, de mai bine de 5 ani, pentru proiectul minier esuat de la Rosia Montana. Canadienii solicita Romaniei, la Tribunalul special al Bancii Mondiale de la Washington, suma de 5,75 de miliarde de dolari ca urmare a blocarii investitiei ce ar fi trebuit sa fie cea mai mare exploatare a aurului din Europa.

Proiectul a fost blocat in toamna anului 2013. Cauza a trecut prin mai multe etape, cu depuneri de documente si audieri. Primele dezbateri publice au avut loc in decembrie 2019, la sediul central al Bancii Mondiale din Washington. A doua runda de dezbateri este programata in perioada 28 septembrie – 4 octombrie 2020 si se va desfasura doar online, prin videoconferinta.

Statul Roman este reprezentat in litigiul cu Gabriel Resources de catre consortiul format din casa elvetiana de avocatura Lalive din Geneva si firma romaneasca Leaua si Asociatii. De cealalta parte, actionarul majoritar al RMGC se bazeaza pe americanii de la White&Case si pe avocatii romani de la Tuca, Zbarcea si Asociatii.

EXCLUSIV | Mihai Tudose aruncă bomba despre motivul demiterii lui Alexandru Nazare. „Nu a vrut să facă ce i-a trasat Cîţu, în sensul de a da bani doar primarilor PNL. E bătaie pe ciolan”

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Președinte de secție de votare, ridicat de poliție pentru racolare de minori
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
Playtech.ro
Amendă de 700 de euro pentru turiști, într-o destinație preferată de români. Reguli vestimentare stricte
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Greșeala care te lasă fără bani de vacanță. Se întâmplă la aeroport
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Un iubit primar din Timiș a murit! Ce spun oamenii despre el: „Un om cu un suflet enorm”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a pus taxă suplimentară. Vei plăti pentru fiecare kilogram în plus. În aceste locuri nu poți achita online
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
George Simion aruncă bomba: Am votat cu Călin Georgescu!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Rolul și atribuțiile președintelui României. Ce ne arată Constituția României
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile