Alexandru Rafila a vorbit despre eliminarea restricţiilor. „Majoritatea vor dispărea odată cu ridicarea stării de alertă”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că numărul de peste 18.000 de noi îmbolnăviri raportat sâmbătă pentru ultimele 24 de ore este unul mare, chiar dacă datele arată o „scădere rapidă” a îmbolnăvirilor.

12 feb. 2022, 12:50
Alexandru Rafila a vorbit despre eliminarea restricţiilor. „Majoritatea vor dispărea odată cu ridicarea stării de alertă”

„Chiar dacă numărul este în scădere rapidă, nu sunt puţine (cazurile – n.r.) şi aşteptăm un moment optim în care aceste restricţii să permită şi desfăşurarea în siguranţă, din punct de vedere al sănătăţii publice, a tuturor activităţilor. Nu are rost să ne angajăm la termene, dar cu siguranţă termenul va fi cât mai rapid din momentul în care situaţia o va permite„, a declarat Alexandru Rafila sâmbătă, în timpul unei vizite la Bistriţa.

Ministrul Sănătăţii a precizat că starea de alertă va fi ridicată „în momentul în care indicatorii epidemiologici demonstrează că transmiterea comunitară a încetat”.

Rafila a vorbit şi despre măsurile de prevenire a răspândirii virusului, arătând, în acest context, că purtarea măştii sanitare de protecţie nu este o restricţie, ci o măsură de prevenţie. „Ridicarea stării de alertă va duce şi la ridicarea majorităţii restricţiilor. Masca nu este neapărat o restricţie, este o metodă de protecţie şi chiar dacă ea, din punct de vedere al obligativităţii va dispărea, sigur că în interior, în spaţii aglomerate, cel puţin pentru o perioadă de timp vom recomanda utilizarea în continuare a măştii, fără să fie o obligaţie„, a precizat el.

Citeşte şi Guvernul pregăteşte ridicarea restricţiilor COVID-19. Când ar urma să scape românii de starea de alertă

În ceea ce priveşte menţinerea şcolilor deschise în această perioadă, Rafila consideră că această măsură „a fost răspunsul echilibrat, raţional, pentru sănătatea copiilor, legată nu neapărat de COVID , dar pentru dezvoltarea lor normală din punct de vedere fizic şi psihic”.

Alexandru Rafila a adăugat că va continua să „pledeze pentru vaccinarea celor din grupurile vulnerabile”, subliniind că rata scăzută de vaccinare din România prin comparaţie cu alte ţări europene, s-a „simţit” şi prin numărul mare de îmbolnăviri grave care au devenit cazuri ce au avut nevoie de internare la ATI.

Citeşte şi Ce ţări renunţă la masca de protecţie şi la restricţii. Relaxare în Europa după doi ani de pandemie