Alexandru Rafila a vorbit despre momentul când vor fi reintroduse restricţiile în România. „Autorităţile să aibă pregătite scenarii”

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat joi că autorităţile ar trebui să aibă în vedere noi scenarii restricţive în cazul în care se va menţine un ritm susţinut de creştere a cazurilor zilnice de infecţie cu Covid-19.

17 sept. 2020, 16:26
Alexandru Rafila a vorbit despre momentul când vor fi reintroduse restricţiile în România. „Autorităţile să aibă pregătite scenarii”

Alexandru Rafila a vorbit despre creşterea numărului zilnic de infecţii cu coronavirus, încercând să găsească o explicaţie pentru cifrele record. „Această creştere nu este legată în niciun fel de inceputul anului scolar. Probabil că este vorba de reîntoarcerea multor concetăţenii din concedii”, a explicat Rafila, la Europa FM.

Întrebat dacă vede posibilă reintroducerea de restricţii şi când ar trebui să fie luate acestea, reprezentantul României la OMS a spus: „În momentul în care o sa avem 80 la sută din paturile de la terapie intensivă vor fi ocupate, probabil intrăm într-o situaţie foarte delicată. Ar trebui să existe nişte scenarii pe care autorităţile să le aibă în vedere pentru a nu pune şi mai multă presiune pe sistemul sanitar„. În România sunt în prezent 1.050 de paturi la terapie intensivă, astfel că în scenariul lui Rafila, un nou „lockdown” ar fi posibil în momentul în care aproximativ 800 de paturi vor fi ocupate. În prezent, bolnavii de coronavirus ocupă 470 de paturi la ATI.

Citeşte şi Nelu Tătaru: „Pregătim o Hotărâre de Guvern pentru concediile medicale care nu au fost date în perioada de vid legislativ”

Alexandru Rafila a vorbit şi despre vaccinul anti-COVID. „Problema vaccinului devine una mai mult una politică şi mai puţin una medicală. Vedem că în Rusia are loc faza a treia după aprobarea vaccinului. În SUA e o cursă contracronometru să fie lansat vaccin înainte de alegerile din 6 noiembrie, iar România aşteaptă până la sfârşitul anului un vaccin care nu a fost autorizat„.