Alexandru Rafila: „Aceste TIR-uri nu sunt făcute să trateze săptămâni sau luni pacienții”

Deputatul PSD a mai spus că modul în care pacienții au fost transferați de la Spitalul Foișor a fost „o bătaie de joc”, dar „clarificarea acestui lucru, responsabilitatea legată de activitatea medicală, indiferent în subordinea cui e spitalul, revine Ministerului Sănătății”.

16 apr. 2021, 08:44
Alexandru Rafila: „Aceste TIR-uri nu sunt făcute să trateze săptămâni sau luni pacienții”

Alexandru Rafila a spus, joi seară, la „Marius Tucă Show” de la Aleph News, întrebat când va trece al treilea val, că au trecut deja trei săptămâni din cele șase pe care le prognozase, iar numărul de cazuri noi este tot mai mic în fiecare zi.

„Am ajuns de la 6.000 la 3 – 4.000 de cazuri pe zi, e un lucru bun, dar să vedem când lucrul acesta se va reflecta și în scăderea numărului de pacienți internați, mai ales la terapie intensivă. Atunci putem să spunem că am trecut de valul trei”, a afirmat Rafila.

În ce privește o declarație anterioară, potrivit căreia 1 august este o dată bună pentru vacanțe, Rafila a afirmat că vrea să spună tuturor să avem vacanțe liniștite, sigure, fără restricții de transport: „e o dată bună pentru să ne vaccinăm până în 1 august”.

Până la acea dată, însă, nu poate fi atinsă ținta de 10 milioane de vaccinați, 5 milioane fiind o cifră rezonabilă, cu condiția ca de mâine să înceapă o campanie eficientă.

Deputatul PSD Alexandru Rafila a susținut joi, pentru B1 TV, că Raed Arafat și Departamentul pentru Situații de Urgență nu pot fi neapărat blamate dacă au intervenit în situații care nu țin de competența lor, atât tmp cât domeniile respective intrau în responsbailitatea Ministerului Sănătății, iar acesta nu a făcut nimic.

Alexandru Rafila a afirmat întâi că Raed Arafat nu poate fi blamat pentru simplul fapt că a intervenit în situații în care Ministerul Sănătății avea o responsabilitate, dar nu a făcut nimic: „Nu cred că e decupat, cel puțin de către mine. Eu nu sunt nici prieten cu dl Arafat, ba chiar au fost momente când lucram amândoi la Ministerul Sănătății și am avut poziții divergente. Sigur, au fost situații în care poate a exagerat sau putea face lucrurile mai bine, dar nu-i pot pune în cârcă lucruri care țin de administrarea și organizarea spitalelor. Dânsul se ocupă cu intervenția în sine. Dacă Ministerul Sănătății e absent în zona organizării de sănătate publică, faptul că dânsul a  făcut după cum știe, poate nu știe cum trebuie, dar Ministerul Sănătății a lăsat terenul liber… Ministerul trebuia să aibă obiecții poate la activitatea sa, care să spunem că a preluat atribuții ale Ministerului, că acolo nu avea nimeni niciun fel de responsabilitate”.

Alexandru Rafila anunţă sfârşitul pandemiei: „Atunci putem spune că am trecut de valul trei”
Alexandru Rafila a explicat apoi că TIR-urile ATI sunt folosite pentru perioade scurte de timp, circa 7 – 10 zile, când numărul de pacienți COVID în stare gravă e efectiv foarte mare. Ele nu sunt făcute să fie folosite cu lunile. Totuși, acest lucru se întâmplă pentru că Ministerul Sănătății nu a făcut nicio organizare la nivel de județe.

„Aceste echipamente medicale, din punctul meu de vedere, aceste TIR-uri nu sunt făcute să trateze săptămâni sau luni pacienții. Aici trebuie să cădem de acord cu toții. TIR-urile trebuie să preia pentru o scurtă perioadă de timp un vârf, adică se acumulează cazurile la ATI și am la un moment dat 7 – 10 zile o perioadă critică și le folosesc, apoi mă întorc în secțiile de spital. Asta e conduita corectă. Problema e că neexistând această viziune, această organizare a sistemului de sănătate încât majoritatea spitalelor să aibă circuite separate pentru pacienții COVID și să existe inclusiv o coordonare la nivel județean, care să preia cazurile mai mult sau mai puțin grav, s-a ajuns probabil la această soluție.

Asistența medicală de terapie intensivă și generală a oamenilor e responsabilitatea Ministerului Sănătății, care putea spune că strategia noastră nu e legată de utilizarea acestor TIR-uri, că nu-s bune, le folosim maxim o săptămână”, a declarat Alexandru Rafila în emisiunea ”Dosar de politician”.

Alexandru Rafila: „Ministerul Sănătăţii, sub Vlad Voiculescu, a tăiat bugetul ATI cu 65%”
Deputatul PSD a mai spus că modul în care pacienții au fost transferați de la Spitalul Foișor a fost „o bătaie de joc”, dar „clarificarea acestui lucru, responsabilitatea legată de activitatea medicală, indiferent în subordinea cui e spitalul, revine Ministerului Sănătății”.

„Ministerul Sănătății trebuie să asigure o coordonare la nivelul fiecărui județ, așa încât pacienții cu forme medii, nu neapărat grave, să poată fi spitalizați rapid în acel județ. Nu e  această coordonare. Și Ministerul Sănătății n-a făcut nimic. Atunci, evident, ni se pare că DSU (condus de Arafat) a făcut prea mult. Nu știu dacă e neapărat de reproșat că a gestionat o situație care nu e neapărat în responsabilitatea lui, dar nici Ministerul Sănătății nu a făcut nimic”, a mai declarat deputatul PSD Alexandru Rafila.