Alexandru Rafila: „Ministerul Sănătăţii, sub Vlad Voiculescu, a tăiat bugetul ATI cu 65%”

Deputatul PSD Alexandru Rafila a susținut joi că Ministerul Sănătății, sub conducerea lui Vlad Voiculescu (USR-PLUS), a tăiat cu 65% finanțarea pentru locurile de Terapie Intensivă la începutul anului, când se prefigura deja apariția valului al treilea al pandemiei de coronavirus.

16 apr. 2021, 08:25
Alexandru Rafila: „Ministerul Sănătăţii, sub Vlad Voiculescu, a tăiat bugetul ATI cu 65%”

Alexandru Rafila a spus că a auzit informația de la Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă. „E de noaptea minții!”, a mai afirmat parlamentarul social-democrat.

„O să vă spun cum a început această pandemie. Noi aveam, cred, vreo 3.000 de paturi sau aproape 3.000 de paturi ATI, din care cel mult jumătate aveau ventilatoare. Așa a început pandemia.

Acum sunt cu ventilatoare vreo 2.600 de paturi. Colegii de la Comisia sau Societatea de ATI, mă rog, lucrează împreună că-s aceeași oameni, au făcut eforturi să organizeze modul de distribuire a acesor paturi care să țină cont și de resursele umane. Chiar dacă sunt aceste 2.600 de paturi, trebuie să ne gândim că o parte sunt folosite pentru pacienții cu alte patologii, postoperator, deci nu poți să folosești toată resursa, că mai sunt și oameni cu alte boli.

Alexandru Rafila: „Mi se pare iresponsabil. Trimiţi oamenii la luptă, dar le confişti puştile”

Problema a fost alta, că ce am aflat eu, și asta mi se pare un lucru absolut inexplicabil: în momentul în care s-a discutat despre bugetarea acestor paturi ATI, la începutul acestui an, de către dl ministru Voiculescu – și asta e declarația președintelui Societății de ATI, dl prof Săndesc – a scăzut bugetul cu cât credeți? Cu 65%! Adică a lăsat doar o treime din buget pentru terapie intensivă în plină criză și când valul 3 se prefigura că va apărea.

Asta e noaptea minții! Noi numărăm paturile și reducem finanțatea acetui sector. Nici nu mai poți să mai funcționezi, nici nu mai contează câte paturi sunt dacă eu nu am finanțare să le fac funcționale.

Ministerul Sănătății (a luat decizia) când a propus bugetul pentru anul ăsta. Eu nu am știu de chestiunile astea… Asta demonstrează, nu știu, puteți dvs să o calificați… Mi se pare iresponsabilă o astfel de chestiune. Trimiți oamenii la luptă, dar le confiști puștile”, a declarat Alexandru Rafila la B1 TV.

Citeşte şi: EXCLUSIV Marcel Ciolacu vrea demiterea Guvernului Cîţu. „Se bucură românii. Ar ieşi în stradă ca atunci când naţionala României mai câştiga meciuri”


loading...