Alexandru Rafila, anunț de ultimă oră despre noile măsuri pentru bolnavii de cancer: ”Planului Naţional de Combatere a Cancerului este o evoluţie rapidă a accesului pacienţilor la măsuri de prevenție, diagnostic și tratament”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi noile măsuri pentru bolnavii de cancer prevăzute în Planului Naţional de combatere a Cancerului.

27 iul. 2023, 15:17
Alexandru Rafila, anunț de ultimă oră despre noile măsuri pentru bolnavii de cancer: ”Planului Naţional de Combatere a Cancerului este o evoluţie rapidă a accesului pacienţilor la măsuri de prevenție, diagnostic și tratament”
Alexandru Rafila, anunț de ultimă oră despre noile măsuri pentru bolnavii de cancer

Alexandru Rafila, anunț de ultimă oră despre noile măsuri pentru bolnavii de cancer. Oficialul a subliniat că aceste norme sunt o evoluţie rapidă a accesului pacienţilor atât la măsuri de prevenţie, la detecţia precoce, la diagnostic şi la tratament şi la paliaţie.

Citește și Alexandru Rafila aruncă bomba despre azilele groazei! ”Abaterile constatate în aceste centre erau minore. De multe ori controlăm hârtii”

Alexandru Rafila, anunț de ultimă oră despre noile măsuri pentru bolnavii de cancer

”Planul Naţional de combatere a Cancerului că este o evoluţie cât mai rapidă a accesului pacienţilor atât la măsuri de prevenţie, la detecţia precoce, la diagnostic şi la tratament şi nu în ultimul rând la paliaţie, pentru că România are, în continuare, un deficit serios în privinţa acordării serviciilor paliative, pentru cei aflaţi în boli terminale dintre care mulţi sunt pacienţi oncologici”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a explicat că prin Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern s-au deblocat mai mulți banii care fac posibilă finanţarea unor activităţi deja prevăzute în Contractul Cadru. În paralel, reprezentanții Executivului au aprobat şi o Hotărâre de Huvern privind programele de sănătate, inclusiv cel de oncologie.

Este vorba despre mai multe pachete de servicii sau de investiţii în domeniul oncologiei care nu fac altceva decât să uşureze accesul pacienţilor la acest tip de serviciu.

Astfel, programul Monitor are două faze şi permite evaluările imagistice de înaltă performanţă, fără un timp lung de aşteptare, a subliniat oficialul.

”Sunt gratuite, de asemenea se decontează integral serviciile medicale efectuate în centrele publice şi private, cele de internare de zi”, a mai spus ministrul Sănătății.

De asemenea, Alexandru Rafila a ținut să precizeze că s-a reușit extinderea substanțială a programului de vaccinare împotriva infecţiei cu Papiloma Virus. Ministrul a afirmat că includerea acestui vaccin într-un sistem de decontare va permite pe de o parte, un acces mai bun pentru tinerii până în 18 ani, dar şi pentru femeile care pot avea o parte compensată a acestui vaccin.

În cadrul unui briefing de presă care a avut loc la finalul ședinței de Guvern de joi, Alexandru Rafila a vorbit și despre medicaţia inovativă, care a fost introdusă într-un ritm accelerat în ultimul an.

”Practic anul trecut am avut de două ori mai multe medicamente inovative introduse în listă decât în anul precedent”, a mai spus șeful de la Sănătate, care a menționat că în aceste momente se dezvoltă ceva neobişnuit pentru România, şi anume un fond pentru inovaţie, care va permite accesul la medicaţie de ultimă generaţie pentru mai multe categorii de pacienţi, iar pacienţii oncologici vor fi principalii beneficiari din punct de vedere numeric.

Totodată, ministrul a spus că dotarea centrelor de radioterapie este un program încheiat în șapte oraşe din ţară şi pe care doresc să îl extindă.

”La data de 31 iulie, Planul Naţional de Combatere a Cancerului avea ca şi termen de realizare a normelor data de 30 iunie, s-au făcut multe lucruri, respectiv servicii medicale pentru pacienţii oncologici, care se pot acorda mult mai simplu, fără bilet de trimitere, extinderea serviciilor din ambulatoriu, prin introducerea a opt servicii noi pentru pacienţii oncologici”, a mai spus Rafila.

Citește și Alexandru Rafila, despre prezența E.coli de pe litoralul românesc: „Indică faptul că există o poluare fecală, care este acceptabilă în anumite limite”