Alexandru Rafila aruncă bomba despre azilele groazei! ”Abaterile constatate în aceste centre erau minore. De multe ori controlăm hârtii”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, intervine în scandalul azilelor groazei și anunță că Direcția de Sănătate Publică Ilfov, al cărei director a demisionat la scurt timp după dezvăluirile șocante făcute în presă despre ororile la care erau supuși zeci de bătrâni, a constatat abateri minore la aceste cămine.

10 iul. 2023, 15:45
Alexandru Rafila aruncă bomba despre azilele groazei! ”Abaterile constatate în aceste centre erau minore. De multe ori controlăm hârtii”
Alexandru Rafila aruncă bomba despre azilele groazei!

Alexandru Rafila aruncă bomba despre azilele groazei! Alexandru Rafila a subliniat că legislația ar trebui modificată astfel încât calitatea serviciilor acordate acestor persoane să poată fi verificabilă, deoarece, în acest moment, se controlează hârtii.

Citește și „Azilele Groazei” | Marcel Ciolacu, virulent: „Nu am niciun fel de milă pentru acești ticăloși”. Deciziile premierului PSD

Alexandru Rafila aruncă bomba despre azilele groazei!

„În acest moment, din punct de vedere medical, lucrurile sunt sub control. Ne interesează ce s-a întâmplat la aceste 3 centre din Ilfov care constituie subiectul unei anchete penale. În lunile ianuarie – februarie, aceste centre au fost verificate de către Direcţia de Sănătate Publică Ilfov. Abaterile constatate au fost minore. Se referă doar la modul de depozitare a aşternutului murdar, la faptul că unii dintre angajaţi nu aveau cursuri pentru noţiuni de igienă absolvite. Nu cred că aceste centre au avut astfel de probleme. Astăzi am avut o discuţie şi o întâlnire cu domnul director al DSP Ilfov. Dânsul a considerat corect să demisioneze. Oricum se afla pe un post interimar. Noi vom organiza concurs pentru ocuparea postului de director al DSP Ilfov. Sunt situaţii de criză în care ajungem de multe ori să constatăm că atunci când facem un control, facem fiecare pe bucata lui, adică fiecare instituţie pe bucata ei”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a ținut să precizeze că de cele mai multe ori sunt verificate hârtii, nu ceea ce se întâmplă în realitate în centre și de aceea s-a ajuns la o asemenea situație regretabilă.

„De multe ori controlăm hârtii în loc să controlăm evidenţe şi cred că lucrul cel mai important este să vedem cum sunt îngrijiţi în mod efectiv pacienţii care se află în astfel de centre.  Trebuie să existe discuţii cu pacienţii şi discuţii cu medicii care oferă asistenţa medicală, încât să existe şi o corelaţie între contractele existente şi realitatea serviciilor care sunt oferite acestor pacienţi”, a mai spus ministrul.

Totodată, ministrul Rafila a anunțat că Ministerul Sănătăţii va propune modificarea legislaţiei astfel încât cazuri de genul azilelor ororilor din Ilfov să fie eradicate.

„Trebuie să trecem şi în România de la verificările care au la bază documente la cele care verifică realitatea faptică şi atunci cu siguranţă putem să avem speranţă de progres în acest domeniu”, a transmis ministrul Alexandru Rafila.

Mai mult, oficialul a transmis că în aceste momente, se gândește la un proiect pilot pentru ca vârstnicii aflați în astfel de situații să fie cazați și îngrijiți în centre care să fie secții exterioare ale spitalelor de psihiatrie.

„Acești bolnavi au nevoie de asistență medicală și trebuie să ne asigurăm că în centrele unde sunt cazați beneficiază de asistență”, a conchis Alexandru Rafila.

Citește și BREAKING! Prima demisie în scandalul „Azilele Groazei”: „O fac pentru a nu afecta percepția publică privind activitatea ministrului Gabriela Firea”