Alexandru Rafila, anunţ despre REINFECTAREA cu Covid-19. „Nu ştim dacă anticorpii persistă o lună sau 30 de ani”

Reprezentanții Organizației Mondialale a Sănătății spun că nu există nicio dovadă că persoanele vindecate de coronavirus nu se pot reinfecta. Dr. Alexandru Rafila a explicat că majoritatea oamenilor devin imuni, însă nu se știe pentru cât timp.

26 apr. 2020, 07:28
Alexandru Rafila, anunţ despre REINFECTAREA cu Covid-19. „Nu ştim dacă anticorpii persistă o lună sau 30 de ani”

Președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS, dr. Alexandru Rafila, a declarat, sâmbătă seara, faptul că unii pot fi imuni pentru câteva luni, alții pentru câțiva ani.

„E adevărat. Dar asta nu înseamnă că nu sunt persoane imune după infecție. Noi am observat că cea mai mare parte a celor care au fost bolnavi nu se reinfectează. Sunt nenumărați anticorpi care apar după această boală, dar un singur fel de anticorpi protejează împotriva bolii, dar nu cunoaștem încă nivelul lor și nu cunoaștem persistența lor. Adică nu știm dacă după boală acești anticorpi persistă o lună, două, trei luni, trei ani sau 30 de ani”, a spus dr. Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila avertizează: „La toamnă vom co-exista cu două virusuri care produc infecţii respiratorii serioase” 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat sâmbătă în ce privește emiterea ”pașapoartelor de imunitate” sau de ”certificate fără risc” persoanelor care au fost infectate, spunând că nu există în acest moment ”nicio dovadă” că oamenii care au fost infectați cu COVID 19 nu se pot infecta pentru a doua oară.

Emiterea ”pașapoartelor de imunitate” sau de ”certificate fără risc” persoanelor care au fost infectate, ar putea în realitate să crească riscul răspândirii, spune OMS, relatează The Guardian.

Profesorul Alexandru Rafila afirmă că trebuie gândită o strategie coerentă de reluare a activităţii, iar printre criteriile luate în calcul pentru o asemenea decizie trebuie să se afle şi cel privind scăderea susţinută a numărului de cazuri noi, alături de cele de natură economică.

„Există mai multe criterii care trebuie luate în considerare pentru această decizie. Există un set de criterii epidemiologice care se referă la scăderea susţinută a numărului de cazuri noi, care trebuie să se petreacă într-o perioadă de minim 7-10 zile şi bineînţeles că există şi criterii de natură economică, care trebuie să fie considerate importante pentru că, până la urmă, economia e cea care susţine sistemul de sănătate”, a afirmat Rafila la Digi 24.

În opinia sa, o decizie în acest sens nu trebuie să fie neapărat extinsă la nivel naţional, dar măcar la nivel local pentru judeţele care întrunesc criterii de admisibilitate, să se poată ridica o parte măsuri.

„Asta depinde de guvern, cum gândeşte să facă acest lucru, dar ar fi bine ca din timp să facem o strategie, mai ales că există un document de poziţie al Comisiei Europene în acest sens. Măsurile trebuie armonizate cu cele din alte state. Noi trebuie să avem o strategie discutată, evaluată, cunoscută de toată lumea. Unele dintre problemele cu care încă ne confruntăm se referă la lipsa de uniformitate a deciziilor de la nivel central sau local, ori lucrul ăsta trebuie articulat să avem un rezultat optim”, a afirmat Alexandru Rafila.