Alexandru Rafila, despre disputa cu Arafat legată de testarea obligatorie a celor care intră în ţară: Degeaba luăm soluții care nu pot fi aplicate

Alexandru Rafila a anunţat, vineri după-amiază, că românii nu vor avea nevoie de certificat verde pentru a putea participa la slujbele religioase. De asemenea, ministrul Sănătăţii a făcut câteva precizări privind disputa pe care ar fi avut-o în şedinţa de Guvern.

03 dec. 2021, 17:29
Alexandru Rafila, despre disputa cu Arafat legată de testarea obligatorie a celor care intră în ţară: Degeaba luăm soluții care nu pot fi aplicate

Alexandru Rafila a declarat vineri după-amiază că participarea la slujbele religioase nu trebuie condiţionată de prezentarea certificatului verde Covid.

Alexandru Rafila, anunţ despre certificatul verde la slujbele religioase

„Sunt câteva lucruri foarte clare. Toată lumea a fost de acord. Nu vom utiliza un astfel de document (certificatul verde – n.r.) în ceea ce priveşte slujbele religioase. Aici părerea este unanimă. Dimpotrivă, avem nevoie de suportul Bisericii”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Acesta a adăugat că, pe de altă parte, Guvernul cere cultelor să ajute autoritățile în promovarea vaccinării.

”Rolul educativ, în afară de partea religoasă, rolul educativ al Bisericii în respectarea regulilor generale este extrem de important şi poate să contribuie la controlul pandemiei şi încercăm să utiizăm şi acest instrument”, a mai spus ministrul.

Citeşte şi Adrian Streinu-Cercel, despre următorul val de COVID: Se va întâmpla la începutul anului viitor. Românii se comportă ca şi când şi-ar dori să se infecteze

Ministrul Sănătăţii, despre conflictul cu Raed Arafat din şedinţa de Guvern

Alexandru Rafila a clarificat informaţiile privind conflictul pe care l-ar fi avut cu Raed Arafat în şedinţa de guvern de vineri.

„Am citit în presă că au fost discuții aprige la Guvern, în care a fost implicat și Grindeanu. Dânsul chiar n-a scos… n-a avut niciun fel de opinie referitor la acest subiect pe care nu-l stăpânește. Deci n-a fost nicio discuție în contradictoriu. A fost analizate documentele și propunerile Centrului European de Control al Bolilor, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în spațiul UE cu test PCR, încât să reducă riscul de transmitere a noii tulpini.

E importantă și aplicabilitatea, că dacă introduci o măsură și nu te pregătești logistic… Dacă trebuie să testăm 100.000 de persoane pe zi… Pacienții care vin din zona roșie ar trebui să se testeze și în ziua a opta, ca să iasă din carantină. Nu poți să faci acest lucru dacă discut și de prelevarea problei de la domiciliul pacientului. Trebuie găsită o soluție care să fie convenabilă din punct de vedere al protejării sistemului de sănătate și care să fie și aplicabilă.

Nu am avut niciun fel de dispută cu dl Arafat. Am discutat, și premierul s-a implicat în discuție, cum putem să adoptăm niște măsuri în consonanță cu ce se întâmplă în UE ca să putem limita transmiterea Omicron. Mai devreme sau mai târziu ea va începe să circule și în România. Poziția mea e să găsim o soluție care să fie aplicabilă”, a explicat ministrul.

Reamintim că vineri, în spațiul public a apărut informația că Arafat a propus ca, luna aceasta, toate persoanele care vin în România să fie testate PCR, ca măsură de prevenire împotriva noii tulpini de coronavirus. Propunerea sa a fost respinsă în şedinţa de Guvern.

Șeful DSU, Raed Arafat, a propus ca de duminică, 5 decembrie, până în data de 5 ianuarie, toate persoanele care intră în țară, inclusiv cele vaccinate, să prezinte un test PCR. Măsura ar fi fost menită să prevină răspândirea variantei Omicron pe teritoriul României, au declarat pentru Digi24.ro surse participante la ședință.

„Trebuie găsită o soluție care să fie convenabilă din punctul de vedere al protejării sistemului de sănătate publică și care să poată fi și aplicată. N-am avut nicio dispută cu Arafat. Am discutat – și premierul s-a implicat direct în discuție – cum putem și noi să adoptă, niște măsuri în consonanță cu ce se întâmplă în UE, ca să limităm sau să întârziem transmiterea noii tulpini. Mai devreme sau mai târziu va începe să circule și în România”, a adăugat el.

„Poziția mea e să găsim o soluție aplicabilă. Dacă există țări din care riscul de transmitere e mai mare să găsim o soluție, pentru alte categorii de țări – altă soluție. Nu pot să vă spun acum, pentru că avem discuții tehnice cu INSP, ca să venim cu o variantă care să protejeze sănătatea publică și care să fie și aplicată. Degeaba luăm soluții care nu pot fi aplicate. Avem câteodată acest entuziasm în care propunem soluții și când trecem la aplicare vedem că e mai dificil”, a mai spus Rafila.

„Cu siguranță săptămîna viitoare vom avea un set de măsuri care să fie adaptate situației epidemice. Până atunci, probabil vom avea informații suplimentare. MAE face o astfel de evaluarre, ca să vedem ce măsuri au fost luate în alte state, încât să putem utiliza un model aplicabil la noi”, a mai spus Rafila.

„Este vorba despre testarea sau necesitatea unui documet care să ateste că o persoană a fost testată în 48h, înainte de intrarea în România. Trebuie să vedem căror categorii și ce persoane și din ce țări vin aceste persoane”, a explicat el.

El a adăugat că încă nu știe dacă în aceste categorii vor intra și persoanele vaccinate.

Citeşte şi Tensiuni în şedinţa de guvern. Raed Arafat vrea noi restricţii, Rafila şi Grindeanu s-au opus. Precizările DSU

Alexandru Rafila vrea să crească capacitatea de testarea în cabinetele medicilor de familie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că se doreşte creşterea capacităţii de testare pentru COVID la medicii de familie, dar şi evaluarea şi tratamentul acestor pacienţi în ambulatoriu.

„Am convenit posibilitatea pentru acei dintre colegii noştri care doresc şi pot să poată testa pacienţii suspecţi de COVID în cabinetele lor. Va exista un pachet pe care Casa sau Ministerul îl vor achita pe testare, în aşa fel încât pacienţii să nu fie supuşi unor costuri suplimentare”, a explicat preşedintele Societăţii de Medicina Familiei.

„Am convenit posibilitatea pentru acei dintre colegii noştri care doresc şi pot să poată testa pacienţii suspecţi de COVID în cabinetele lor. Va exista un pachet pe care Casa sau Ministerul îl vor achita pe testare, în aşa fel încât pacienţii să nu fie supuşi unor costuri suplimentare. În aşa fel sperăm să-i diagnosticăm cât mai repede pe cei pozitivi şi să oprim transmiterea bolii pe cât se poate”, a declarat, la rândul său, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), Dina Mergeani.

Ministrul Sănătăţii a precizat, la rândul său, că este vorba despre un pachet care include test, efectuarea acestuia şi materialele de protecţie pentru personalul medical.

„În afară de lucrul ăsta, pentru persoanele pozitive va exista posibilitatea unui pachet de investigaţii minimale care să permită administrarea de tratament antiviral în ambulatoriu şi care să fie protectiv pentru pacienţi şi pentru personalul  medical în acelaşi timp, ca să nu existe discuţii că tratamentul antiviral se acordă în condiţii empirice fără o evaluare prealabilă a pacientului”, a explicat Rafila.