Tensiuni în şedinţa de guvern. Raed Arafat vrea noi restricţii, Rafila şi Grindeanu s-au opus. Precizările DSU

Şedinţa de guvern de vineri nu a fost lipsită de momente tensionate. Raed Arafat a avut un conflict social-democraţii, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și ministrul Transpoturilor, Sorin Grindeanu.

03 dec. 2021, 12:56
Tensiuni în şedinţa de guvern. Raed Arafat vrea noi restricţii, Rafila şi Grindeanu s-au opus. Precizările DSU

DSU, precizări de ultimă oră 

„Ca urmare a informațiilor apărute referitor la prezentarea unui test negativ RT-PCR pentru toate persoanele care sosesc în țară, începând cu data de 5 decembrie 2021, pentru corecta informare a opiniei publice, facem următoarele precizări:

În data de 2 decembrie 2021, având in vedere incertitudinile privind gradul de răspândire a noii variate Omicron la nivel mondial, precum și posibilitatea de infectare a persoanelor trecute prin boală sau vaccinate cu schemă completă, Institutul Național de Sănătate Publică a trimis către Departamentul pentru Situații de Urgență și către Ministerul Sănătății o adresă prin care propune ca “intrarea pe teritoriul național sa se facã doar prin prezentarea unui rezultat negativ la un test efectuat cu maxim 48 de ore înainte, indiferent de zona de risc epidemiologic din care sosesc călătorii”.

Dată fiind această propunere venită din partea INSP, Departamentul pentru Situații de Urgență a urmărit de o manieră prioritară ca acest aspect să fie discutat în cadrul ședinței CNSU de astăzi, venind de asemenea cu un proiect de hotărâre, elaborat în baza propunerilor agreate atât de către Ministerul Sănătății, cât și de către specialiștii din cadrul INSP.

Pentru corecta informare a opiniei publice, suntem nevoiți să reiterăm încă o dată faptul că Departamentul pentru Situații de Urgență, conform competențelor instituționale, încă de la debutul pandemiei de COVID-19 a elaborat direcții de acțiune, în baza propunerilor venite din partea specialiștilor de sănătate publică, care mai apoi au fost discutate și implementate sau nu, în cadrul forului superior, respectiv, Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Referitor la informațiile venite “pe surse” privind “disensiunile” care ar fi avut loc în cadrul ședinței de guvern de astăzi, precizăm că ele sunt departe de a fi adevărate iar în urma prezentării propunerii inițiale avizate de către specialiști, detaliată anterior, la nivelul Guvernului, în urma discuțiilor care au avut loc, s-a stabilit reanalizarea acestui aspect de către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică”, transmite Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit Antena 3, Raed Arafat a propus ca din 5 decembrie toate persoanele care intră în țară să prezinte un test negativ PCR, pe fondul îngrijorărilor cu privire la noua variantă de coronavirus.

Sorin Grindeanu și Alexandru Rafila s-au opus propunerii, susţinând că o asemenea măsură ar crea „un haos de nedescris”.

În acest context, s-a stabilit că Ministerul Sănătății, nu Departamentul pentru Situații de Urgență condus de Arafat, ar trebui să gândească măsurile pentru perioada de iarnă.

Ce s-a mai discutat în şedinţa de guvern

Guvernul Ciucă a discutat vineri în şedinţă despre proiectul de buget pe 2022, a anunţat premierul Nicolae Ciucă. De asemenea, s-a discutat şi despre prima tranşă de bani din PNRR. Nicolae Ciucă a atras atenţia că Executivul este în urmă cu elaborarea OUG-ului privind stabilirea cadrului de implementare a PNRR.

Bugetul de stat pe 2022 va fi finalizat şi aprobat până la 24 decembrie, a dat asigurări premierul Nicolae Ciucă în şedinţa de Guvern de vineri.

Şeful Executivului a spus că a avut deja o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, pe acest subiect.

„Unui dintre subiectele incluse pe ordinea de zi este proiectul de buget pe anul 2022. Am discutat cu domnul ministru Adrian Câciu. O să stabilim liniile de efort astfel încât să avem toate demersurile întreprinse pentru ca până la 24 decembrie să avem bugetul aprobat”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern.