Alexandru Rafila aruncă bomba! ”Avem nevoie de 2.000 de ambulanţe noi în ţară, parcul auto e îmbătrânit”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat miercuri că România are nevoie de cel puțin 2.000 de ambulanțe noi deoarece parcul auto existent este îmbătrânit, iar autospecialele de salvare actuale au milioane de kilometri parcurși.

14 feb. 2024, 16:57
Alexandru Rafila aruncă bomba! ”Avem nevoie de 2.000 de ambulanţe noi în ţară, parcul auto e îmbătrânit”

Alexandru Rafila aruncă bomba! Șeful de la Sănătate a spus că își dorește investiții în sediile actuale ale Serviciilor Județene de Ambulanță, pentru ca angajații să aibă condiții decente în care să își poată desfășura activitatea.

Citește și Rafila dă vina pe Boloș pentru impozitarea concediilor medicale: Propunerea a venit de la Ministerul Finanţelor, domnul Boloş a avut un punct de vedere de finanţist

Alexandru Rafila aruncă bomba!

Prezent la Slobozia, unde a fost inaugurată o nouă Unitate de Primiri Urgențe a spitalului din localitate, ministrul Sănătății a ținut să precizeze că pe lângă investițiile în spitale, este nevoie de investiții majore în medicina de urgență. Pentru asta le-a cerut managerilor Serviciilor Județene de Ambulanță proiecte de investiții.

„Pe partea de medicină de urgență, care trebuie să înţelegem şi să recunoaștem că e parte a sistemului de sănătate, nu e în afara sistemului de sănătate (…) dezvoltăm, pe de o parte, unităţile de primiri urgenţă, pe de altă parte, cu sprijinul autorităţilor locale sau prin investiţii directe, de la Ministerul Sănătăţii, dar ne preocupă şi dezvoltarea staţiilor judeţene de ambulanţă.

E o chestiune pe care ne-o dorim în toată ţara. Am făcut apel la directorii staţiilor judeţene de ambulanţă să ne trimită proiecte de investiţii, încât această componentă deosebit de importantă a medicinei de urgenţă să beneficieze de spaţii de bună calitate pentru angajaţi”, a declarat ministrul Sănătății.

De asemenea, Alexandru Rafila a anunțat că îşi doreşte investiţii în sediile staţiilor de ambulanţă din judeţe şi spune că la nivel naţional este nevoie de 2.000 de ambulanţe noi.

„Sperăm, cu toate că nu este, cel puţin deocamdată, în grădina Ministerului Sănătăţii, achiziţia de ambulanţe noi, să putem să completăm parcul auto care este depăşit, îmbătrânit şi cu siguranţă la nivel naţional avem nevoie de cel puţin 2000 de ambulanţe noi la staţiile judeţene”, a mai spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, avertisment clar pentru părinții care nu își mai vaccinează copiii!

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a lansat duminică un avertisment clar pentru părinții care nu își mai vaccinează copiii. Șeful de la Sănătate a subliniat că acest fenomen extrem de periculos care a luat naștere în urmă cu câțiva ani naște generații de copii neprotejați.

Alexandru Rafila a dezvăluit că oamenii consideră în mod eronat că dacă dispare o boală contagioasă a copilăriei nu trebuie să-și mai vaccineze copiii. „Dar, când scazi vaccinarea apar bolile”, a avertizat ministrul, în cadrul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

„Anul trecut a început diferența. Numărul maxim de viroze, gripă a fost mai mare decât acum, circulația virusurilor gripale a fost legată de perioada post-Covid.

Singura soluție e să crești acoperirea vaccinală. Nu am avut apetență deosebită în România pentru vaccinare antigripală. La noi au fost 1,5 milioane de doze administrate, anul asta ceva mai puțin, nu sunt suficiente ca să oprești transmiterea gripei. Alte țări au avut mult mai mult, acolo oamenii încearcă să protejeze categoriile cele mai expuse.

Numărul de decese la cazuri de gripă confirmată – în jur de 10, mult mai mic decât al celor provocate de infecția cu Covid. Covid încă face 10-25 de decese săptămânal, dar e vorba de percepție, lumea s-a obișnuit.

Nu am avut gripă în ultimii ani, m-am vaccinat în fiecare an. Și dacă te vaccinezi poți face gripă, vaccinul gripal nu e reputat ca a opri transmiterea, dar formele sunt mai ușoare, ceea ce e important la pacienți cu boli cronice.

Vaccinul gripal e sezonier. Dar reticența e și la vaccinurile din programul de imunizare pentru copii. Epidemia de rujeolă face victime în continuare, lumea nu înțelege.

Am discutat cu cineva care avea un băiat de 13 ani cu formă severă de rujeolă, nu fusese vaccinat. Când sunt copii nevaccinați și apare epidemie de rujeola, vârstă la care faci boala nu mai e la 2, 3, 4 ani, crește vârsta și boala apare în adolescență, iar formele sunt mult mai grave. Ultimul deces de rujeolă a fost la o tânără de 24 de ani nevaccinată.

Rujeolă e cea mai transmisibilă boală infecțioasă. Vaccinarea se face cu două doze, iar la prima doză, rată de vaccinare a scăzut la 80%, în timp ce la a două la 60%.

Acum 20 de ani eram la 95% rată de imunizare la toate vaccinurile. Acum cresc generații de copii neprotejați. Dacă în fiecare an din 200.000 de copii nu vaccinezi decât 150.000, înseamnă că în fiecare an se adună 50.000 copii nevaccinați. Rujeola va afecta astfel și alte generații”, a declarat Alexandru Rafila.

Citește și Ciolacu a răbufnit: „Au fost 274.000 de concedii medicale în România pentru că ne-a durut spatele şi 187.000 fiindcă am strănutat şi am fost răciţi”