Alexandru Rafila aruncă bomba despre valul 5 al pandemiei: „În valul 4 am avut 400.000 de infectări cu Covid. Cazurile se vor dubla”

Cazurile de Covid vor ajunge să crească considerabil la mijlocul lunii ianuarie, ba chiar să se dubleze față de perioada precedentă, a avertizat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

03 ian. 2022, 20:57
Alexandru Rafila aruncă bomba despre valul 5 al pandemiei: „În valul 4 am avut 400.000 de infectări cu Covid. Cazurile se vor dubla”

Valul 5 va fi mai de amploare decât valul 4, a spus Alexandru Rafila, care a mai precizat că numărul infectărilor se va dubla și că introducerea certificatului verde ar fi ajutat mult.

„Deja cazurile cresc, important e dacă ajungem la o creștere galopantă. Probabil că în jurul datei de 15 ianuarie vom începe să asistam la o crestere mai rapidă numărului de cazuri. In valul 4 am avut cca 400.000 de îmbolnăviri confirmate.

Câte îmbolnăviri vom avea în valul 5 rămâne de văzut – noi estimăm probabil o dublare a numărului de cazuri în acest val. (…) De evitat, nu ar fi reușit să îl evite, dar cu siguranță profilul valului 5 ar fi fost diferit. Pentru că una este să ai 25-50.000 de cazuri într-o zi și cu o creștere în decurs de 2-3 săptămâni să ajungi, să zicem, de la 5.000 de cazuri la 25.000 de cazuri și altceva este să ai o creștere care este mult mai lentă și să ai într-o săptămână 5.000, 6.000, 9.000, după care să mergi pe un trend descrescător.

Certificatul verde ar fi putut să frâneze creșterea, adică modul de creștere al numărului de cazuri și lucrul acesta oferea o relaxare a sistemului de sănătate care nu ar fi fost pus în pericol așa cum ar putea să fie dacă numărul de cazuri înregistrate în câteva zile este extrem de mare”, a afirmat Alexandru Rafila.

Citește și Alexandru Rafila: Primele luni ale noului an se anunță dificile, pandemia nu a trecut. Lucrez împreună cu colegii să depășim repede această perioadă

Alexandru Rafila a mai declarat luni, la Antena 3, că este atributul Parlamentului să decidă introducerea sau nu a certificatului verde, demnitarul precizând că „există un blocaj” în acest sens.

„În legătură cu certificatul verde, știți bine că este atributul Parlamentului să ia o decizie. Există un proiect de lege despus în Parlament de mai mult timp, care a fost respins de Senat, iar în momentul de față se găsește în Camera Deputaților. Probabil există un blocaj la nivel legislativ și sigur atunci când a existat o propunere tehnică din partea Ministerului Sănătăți, a INSP, ea ar fi trebuit să fie sau nu îmbrățișată, încât să își poată face efectul atunci când se înregistrează o creștere care ar putea să sugereze un val pandemic important.

Cu cât întârzie adoptarea unui astfel de document, certificat electronic COVID, sigur că și eficacitatea lui devine tot mai puțin relevantă. Rămâne să vedem dacă acest trend crescător se confirmă, dacă se va accelera transmiterea și, atunci, sigur, că trebuie să găsim și soluții la situația de fapt.”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.

Citește și Medic virusolog român stabilit în America îi cere demisia lui Rafila: „Chiar nu vă e ruşine? Mă uit la ce spuneţi şi mă întreb dacă am înnebunit”