Alexandru Rafila: AstraZeneca va fi disponibil din luna februarie. Îl vom găsi și în cabinetele medicilor de familie

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a anunțat că vaccinul produs de Astrazeneca va fi disponibil și în țara noastră din luna februarie.

21 ian. 2021, 19:30
Alexandru Rafila: AstraZeneca va fi disponibil din luna februarie. Îl vom găsi și în cabinetele medicilor de familie
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Alexandru Rafila a anunțat că vaccinul produs de Astrazeneca va fi disponibil și în țara noastră din luna februarie.

„Începând cu luna februarie va fi disponibil și vaccinul de la Astrazeneca care se administrează mult mai ușor. Va fi disponibil și în cabinetele medicilor de familie. Până în septembrie sper să reușim să vaccinam 12 milioane de persoane.

Și noi, ca profesioniști, o să ajutăm ca publicul să fie informat legat de vaccinare. Cât durează, care e imunitatea, care sunt categoriile care se pot vaccina. Sunt multe persoane care nu au acces la internet și trebuie lămurite cu privire la vaccinare”, a declarat Alexandru Rafila la RomâniaTv.

Alexandru Rafila  a dezvăluit, în urmă cu câteva zile, că vom purta în mod cert masca și în 2021, iar renunțarea la ea va depinde de anumite criterii și analize științifice, toate bazându-se pe imunitatea obținută prin vaccinare.

”Renunţarea la mască va fi o decizie tehnică până la urmă. Renunţarea la mască se va baza pe studii ştiinţifice realizate de organisme internaţionale, de exemplu, Centrul European de Control al Bolilor, va exista o poziţie din partea Uniunii Europene care să ţină cont de acoperirea vaccinală din fiecare stat membru şi de situaţia de la nivelul Uniunii Europene. Nu pot să dau un termen când se va renunţa la mască, dar cu siguranţă dacă acest obiectiv al unei acoperiri vaccinale de 70% va fi realizat, cu siguranţă utilizarea măştii va intra în discuţia specialiştilor şi vor exista recomandări care sigur în funcţie de fiecare stat vor fi adoptate.

Cu siguranță, în acest an vom purta masca.”, a explicat Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe PSD.

Diana Şoşoacă, dialog incendiar cu Alexandru Rafila

Diana Şoşoacă, senator AUR, şi Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS şi deputat PSD, au avut un schimb dur de replici în direct la o emisiune de la Antena3.

Disputa dintre Diana Şoşoacă şi Alexandru Rafila a plecat de la declaraţiile avocatei, care a spus la Antena 3 că a primit din partea mai multor centre de efectuare a testelor de tip RT-PCR informaţii conform cărora pe documentul pe care îl primeşte persoana testată de Covid-19 s-ar regăsi, în josul paginii, cu litere mici, textul: „Activitate de recoltare neacreditată RENAR”. Aceasta a susţinut că sunt multe asemenea cazuri, inclusiv unul din cele mai mari centre de recoltare analize Covid-19 din ţară.

Diana Şoşoacă: Adică şi cei negativi sunt tot pozitivi?

Rafila: Mă lăsaţi să vorbesc?

Diana Şoşoacă: Totuşi, cred că pot să vă pun o întrebare!

Rafila: Puneti întrebări în cascadă!

Diana Şoşoacă: Pentru că sunt mai inteligentă decât alţii!

Rafila: Absolut, se vede de la distanţă!