Alexandru Rafila atacă fostele guvernări pentru măsurile din pandemie. „În ultimul an şi jumătate am avut de multe ori un comportament autoritar”

Medicul Alexandru Rafila a anunţat, joi, că măsurile de sănătate publică trebuie aplicate de autorităţi "în interesul funcţionării economiei şi unei vieţi mai bune în ţara noastră". La preluarea mandatului, noul ministru al Sănătăţii nu a ezitat să critice fostele guvernări pe care l-a acuzat că au luat decizii "autoritare" în lupta împotriva pandemiei.

25 nov. 2021, 17:47
Alexandru Rafila atacă fostele guvernări pentru măsurile din pandemie. „În ultimul an şi jumătate am avut de multe ori un comportament autoritar”

Dr. Alexandru Rafila a subliniat că în 2022 trebuie găsit drumul către normalitate.

„Pare incredibil ca o ţară din UE să înregistreze cel mai mare număr de decese raportat la populaţie. Trebuie să ne pregătim să facem tot ceea ce putem aşa încât acest lucru să nu se mai repete şi să dăm şi o speranţă oamenilor că în cursul anului 2022 găsim şi drumul spre normalitate.

E foarte important nu doar din punct de vedere al sănătăţii, ci şi din punct de vedere al economiei.

Toate analizele instituţiilor internaţionale demonstrează că acele ţări care gestionează bine pandemia sunt cele care au şansa unei reveniri economice şi unei dezvoltări sănătoase a economiei”, a declarat noul ministru al Sănătăţii.

De asemenea, dr. Alexandru Rafila a punctat că România este nevoită să gestioneze atât criza sanitară, cât şi cea din domeniul energiei.

„Noi suntem şi în faţa unei crize economice majore generate de creşterea preţului la utilităţi, la materii prime care se cuplează cu criza sanitară. Măsurile de sănătate publică pe care vrem să le luăm trebuie să le luăm în interesul funcţionării economiei şi unei vieţi mai bune în ţara noastră.

Sunt convins că va exista deschidere din partea tuturor actorilor importanţi din zona societăţii, fie că discutăm de angajatori, fie de sindicate, de alte tipuri de organizaţii implicate în viaţa socială”, a precizat dr. Rafila.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătăţii, vrea testare gratuită pentru toţi românii

Alexandru Rafila:  „Deciziile nu vor mai fi decizii autoritare. La Ministerul Sănătăţii care implică un mecanism participativ”

„E important să ne implicăm în procesul de decizie. Deciziile nu vor mai fi decizii autoritare. Vor decizii, din punctul meu de vedere, la Ministerul Sănătăţii care implică un mecanism participativ.

Dacă cei afectaţi de decizii participă la procesul de luare a deciziei, atunci sunt conştienţi de dificultăţi, le pot accepta dacă sunt pentru un timp determinat, dacă le înţeleg şi dacă îşi dau seama că viitorul este mai bun dacă respectă nişte reguli sau nişte proceduri.

Trebuie să schimbăm ce s-a întâmplat în ultimul an şi jumătate pentru că am avut de multe ori un comportament autoritar, neexplicat, introdus foarte rapid în aplicate pe de o parte şi, pe de altă parte, deciziile politice au neglijat de foarte multe ori deciziile profesioniştilor în sănătate publică”, a mai menţionat Alexandru Rafila.

La predarea mandatului de la Ministerul Sănătăţii, Cseke Attila, cel care a asigurat interimarul, a mulţumit personalului medical implicat în gestionarea pandemiei. El i-a urat succes li Alexandru Rafila în gestionarea portofoliului Sănătăţii.

Citeşte şi: Rectificarea bugetară dă cu minus: veniturile, mai mici decât cheltuielile. Ce ministere primesc mai mulţi bani