EXCLUSIV | Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătăţii, vrea testare gratuită pentru toţi românii

Alexandru Rafila a anunţat, joi, în exclusivitate la România TV, care sunt primele măsuri pe care le va aplica în calitate de ministru al Sănătăţii. Parlamentarul social-democrat a subliniat că îşi propune extinderea testării anti-COVID şi introducerea certificatului verde "într-un moment în care situaţia epidemiologică o impune".

25 nov. 2021, 16:46
EXCLUSIV | Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătăţii, vrea testare gratuită pentru toţi românii

Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătăţii, a precizat că va aplica o serie de măsuri, printre care testarea anti-COVID deoarece „noi testăm extrem de puţin în continuare”.

„Primul lucru pe care trebuie să-l fac este să mă întâlnesc cu organizaţiile profesionale medicale, să mă întâlnesc cu angajatorii, cu reprezentanţi din zona sindicală, astfel încât să luăm împreună măsurile necesare pentru ca oamenii din România să aibă acces rapid la servicii de sănătate, să putem să facem extinderea testării.

Sunt foarte mulţi care sunt dornici să ajute la acest lucru. Noi testăm extrem de puţin în continuare. Testarea este inaccesibilă, mai ales în mediul rural şi toate persoanele care se infectează să beneficieze de servicii medicale cât mai timpurii.

Ceea ce se întâmplă în momentul de faţă sau ce s-a întâmplat, numărul acela enorm de decese s-a datorat în bună măsură prezentării tardive după 7-10 zile de evoluţie a bolii şi oamenii au ajuns într-o stare care era ireversibilă. Lucrul ăsta nu trebuie să se mai întâmple. Nu este neapărat concluzia mea. E concluzia unei misiuni desfăşurate de OMS în România, aşa că avem argumente să milităm în acest lucru.

Medicii de familii trebuie să fie partenerii naturali ai autorităţilor şi nu mai trebuie culpabilizaţi pentru tot felul de situaţii care sunt particulare care evident nu caracterizează corpul medical”, a declarat medicul Alexandru Rafila, în direct la România TV.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, după învestirea Guvernului Ciucă: „Criza politică s-a terminat, dar celelalte crize, nu”

Când va fi introdus certificatul verde COVID-19 în România. Explicaţiile noului ministru al Sănătăţii

„O să încerc să discut cu colegii din Guvern, cu domnul premier, să găsim o soluţie care să fie aplicabilă şi măsurabilă, adică să introducem certificatul verde într-un moment în care situaţia epidemiologică o impune, să nu mai aşteptăm 14 săptămâni, cum s-a întâmplat în vară, până când a fost o tentativă de introducere a certificatului verde şi după primele săptămâni de creştere a numărului de cazuri să putem să introducem, dar temporar, să existe un mecanism de intrare a certificatului şi de ieşire şi să depăşim acest moment în care certificatul verde este corelat exclusiv cu obligativitatea vaccinării. El este o măsură de protecţie individuală şi de protecţie a sănătăţii publice. Aşa a fost gândit.

Ăsta e mesajul pe care trebuie să-l transmitem oamenilor, să le explicăm ce este certificatul verde cu adevărat”, a menţionat Alexandru Rafila.

Întrebat dacă îl va obliga pe Raed Afarat să facă un pas în spate, noul ministru al Sănătăţii a spus că nu poate face acest lucru şi a subliniat că va trebui să fie găsită o variantă de colaborare deoarece „am avut totuşi o perioadă lungă care s-a soldat cu un val patru catastrofal şi trebuie să încercăm şi o altă soluţie”.

„Nu pot să-l oblig pe dânsul în niciun fel. Nu m-am referit la doctorul Raed Afarat. M-am referit la faptul că Ministerul Sănătăţii are atribuţii conform prevăzute în HG de funcţionare ca măsurile de sănătate publică, doar măsurile de sănătate publică sunt în atribuţiile Ministerului Sănătăţii şi trebuie să găsim un mecanism de colaborare, nu de confruntare în niciun fel, pentru că şi dr. Arafat este un profesionist în domeniul medicinii de urgenţă, dar partea de urgenţă e una, restul – lucruri care ţin de sănătatea publică sunt în atribuţiile Ministerului Sănătăţii. E firesc să găsim o cale de colaborare, mai ales că am avut totuşi o perioadă lungă care s-a soldat cu un val patru catastrofal şi trebuie să încercăm şi o altă soluţie decât soluţiile şi modul în care acestea au fost adoptate în perioada anterioară”, a conchis medicul Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătăţii.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, discurs dur la adresa PNL: „România se află într-un punct critic, după doi ani pierduţi. PSD ştie să guverneze”