Alexandru Rafila avertisment cutremurător pentru populație: „E una dintre cele mai rapide creşteri din Europa”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a fost prezent azi la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, unde a tras un semnal de alarmă către populație asupra răspândirii extrem de rapide a Sars-Cov-2, în acest val cinci al pandemiei.

11 ian. 2022, 15:39
Alexandru Rafila avertisment cutremurător pentru populație: „E una dintre cele mai rapide creşteri din Europa”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a fost azi prezent la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, unde a vorbit atât despre situația actuală a instituției unde a izbucnit un tragic incendiu în urmă cu patru luni de zile, cât și despre rata de trasmitere accelerată a virusului în valul cinci al pandemiei de Covid-9.

Alexandru Rafila, avertisment despre Omicron. „Se va transmite comunitar în cel mult două săptămâni”

Ministrul Sănătății a precizat că România a înregistrat cea mai rapidă creștere a numărului de infectări din toată Europa, în ultima perioadă.

„Ne aflăm pe un val de creştere rapidă. E una dintre cele mai rapide creşteri din Europa în acest moment din punct de vedere al ratei bazale de reproducere.

Avem un salt săptămânal. A crescut cam de 1,5 ori. Dacă săptămâna trecută aveam cam 6.000 de cazuri înretgistrate zilnic, la mijlocul săptămânii am ajuns la aproape 9.000 de cazuri.

E a fost şi în valul patru pentru mai multe săptămâni similară. Problema e în momentul de faţă când se va opri această creştere.

Noi monitorizăm îndeaproape situaţia. Monitorizăm proporţia de cazuri spitalizate din numărul total nou confirmate. În mometnul de faţă este undeva de cazurile de 3-4% care sunt noi înregistrate.

Ceea ce am pus la punct este un sistem funcţional. Rămâne să-l testăm. El presupune testarea rapidă apropiată de domiciliul pacienţilor prin medicii de familie.

O evaluare iniţială la medicul de familie. Ulterior cei cu forme medii şi pacienţii care au comorbidităţi vor fi îndrumaţi la cele 230 de centre de evaluare unde pot beneficia de analize medicale unde vor beneficia de o radiografie sau de o tomografie computerizată, după caz.

O parte dintre ei vor primi medicaţie antivirală de la aceste centre ambulatorii sau vor fi îndrumaţi către spitale în cazul în care au nevoie de oxigen sau de îngrijiri mai aprofundate”, a declarat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila, despre spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa afectat de incendiu. „Nu corespunde unor standarde care să permită reluarea activităţii în condiţii de siguranţă”

Alexandru Rafila a vorbit despre problemele existente la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa.

„Am venit la Constanţa, aşa cum am fost la Matei Balş, pentru că atât acolo, cât şi aici există unităţi medicale de elită, cu personal foarte bine calificat şi nu trebuie în această perioadă dificilă să renunţăm la această resursă umană calificată ca să trateze pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. Ăsta a fost motivul pentru care m-am deplasat aici, dar stând de vorbă inițial cu prefectul şi preşedintele CJ Constanţa şi cu domnul primar şi cu reprezentanţii acestui spital, am înţeles un lucru care cred că este mai important decât momentul acesta al pandemie.

Alexandru Rafila este categoric: Vaccinarea nu va fi obligatorie în România, dar certificatul Covid ar trebui

Trebuie să ştim să ne păstrăm profesioniştii în sănătate împreună. O echipă foarte competentă rodată să lucreze împreună este în pericol în momentul ăsta să se dezintegreze. Lucrul ăsta a fost subliniat atât de reprezentanţii sindicatelor care reprezintă angajaţii. Au avut un punct de vedere corect.

Dispersarea personajului acestui spital reprezintă un pericol pe termen mediu şi lung. Aceşti oameni trebuie să aibă un spital în care să lucreze şi în care să trateze pacienţii, iar problema legată de patologia infecțioasă este dincolo de pandemia COVID-19”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Trebuie să rezolvăm accesul la servicii medicale al oamenilor”

„Pandemia COVID este acum. Trebuie să rezolvăm accesul la servicii medicale al oamenilor, trebuie să salvăm oamenii de la forme complicate şi de la deces.

Patologia infecțioasă va rămâne o problemă majoră de sănătate publică, iar Constanţa atât prin mărimea oraşului, cât şi prin localizarea are nevoie de o astfel de instituţie. Ce am înţeles eu că s-a întâmplat la Constanţa şi care ar putea să fie rezolvările pentru perioada următoare”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, Alexandru Rafila a explicat că Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa „nu corespunde unor standarde care să permită reluarea activităţii în condiţii de siguranţă”.

„Aici a avut loc pe data 1 octombrie un incendiu nefericit. Am vizitat spitalul. Spitalul, din punct de vedere al circuitelor medicale, al dotărilor cu echipamente, (… ) nu s-a schimbat după incendiu cu excepţia unei anumite zone care a fost distrusă de incendiul de la parterul acestei clădiri. În rest, lucrurile nu s-au schimbat.

Ceea ce s-a schimbat dacă vreţi a fost faptul că această clădire a intrat într-o procedură de evaluare din punct de vedere al Inspectoratului de Stat în Construcţii, din punct de vedere al ISU şi se consideră că ea nu corespunde unor standarde care să permită reluarea activităţii în condiţii de siguranţă. Totuşi, aici nu s-au schimbat lucrurile faţă de perioada anterioară incendiului”, a mai spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii: „Sigur că toţi ne dorim spitale noi. Problema e că acum avem o pandemie”

„Cred că trebuie să găsim o soluţie tranzitorie prin care acest spital să poată să-şi reia activitatea, să existe un plan de conformare, un proiect de consolidare, dar pentru chestiunea asta trebuie să conlucreze toate instituţiile statului. Nu e suficient să fie Ministerul Sănătății sau Direcţia de Sănătate Publică

Trebuie toate instituţiile să conlucreze şi să găsim împreună o soluţie şi bineînţeles Primăria în calitate de proprietar al acestui spital va întreprinde demersurile necesare pentru consolidarea clădirii.

Punem pe primul loc siguranţa pacientului, în măsura în care dotările actuale din România în ceea ce priveşte infrastructura spitalicească permit acest lucru.

Sigur că toţi ne dorim spitale noi. Problema e că acum avem o pandemie. Trebuie să tratăm sute, mii de pacienţi să-i salvăm. Colegii de la spitalul judeţean au făcut acest lucru.

Cred că prin reamenajările pe care le face în momentul de faţă Primăria (…) Cred că se poate găsi o soluţie ca acest spital să-şi poată relua activitatea”, a conchis ministrul Sănătăţii.