Alexandru Rafila, avertisment despre Omicron. „Se va transmite comunitar în cel mult două săptămâni”

Tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 se va transmite comunitar în România în cel mult două săptămâni. Din estimările specialiştilor, în valul cinci al pandemiei vor fi aproximativ un milion de persoane infectate cu COVID-19, a avertizat ministrul Sănătăţii.

10 ian. 2022, 10:28
Alexandru Rafila, avertisment despre Omicron. „Se va transmite comunitar în cel mult două săptămâni”

Medicul Alexandru Rafila a dat noi detalii despre tulpina Omicron care se transmite cu repeziciune în toată Europa.

„Omicron se va transmite comunitar în cel mult două săptămâni. Încă nu e preponderent acum în România, iar el iese şi la teste rapide”, a declarat, duminică, la Antena 3, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit Hotnews.

Ministrul Sănătăţii a reiterat că estimările specialiştilor arată că în vârful valului cinci al pandemiei ar putea fi aproximativ un milion de cazuri, iar problema ar putea fi o eventuală blocare a sistemului medical.

Citeşte şi: Alexandru Rafila este categoric: Vaccinarea nu va fi obligatorie în România, dar certificatul Covid ar trebui

Mai mult, Alexandru Rafila a avertizat că în prezent România se află pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creştere din Europa, situându-se pe locul doi sau trei în acest clasament.

“În mod evident a intrat în valul 5. Am discutat de câteva sute de cazuri pe zi, acuma discutăm de câteva mii de cazuri pe zi, chiar dacă pare că situaţia s-a stabilizat de vreo patru, cinci zile (…)

Suntem pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creştere din Europa şi nu mă refer doar la Uniunea Europeană, suntem pe locul doi sau trei aşa că nu avem încă niciun motiv să ne relaxăm, ci dimpotrivă trebuie să fim extrem de atenţi”, a mai precizat Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.

Alexandru Rafila, avertisment despre Omicron. Simptomele pentru care trebuie să mergeţi la doctor

În ceea ce privește simptomele COVID cu varianta Omicron, Rafila a indicat: durere de gât, puţin intensă, „ca un soi de mâncărime”, transpiraţii abundente în timpul nopţii, astenie, dureri musculare, febră, mialgii, sindrom digestiv. „Sunt semne care ar trebui să ne pună pe gânduri”.

Incidenţa cazurilor de Covid creşte din nou în toată ţara, ambulanţele fac din nou parte din peisajul sonor al ţării, dar sistemul sanitar nu se află încă sub presiune. Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 9 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 4.712 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 14 decese

Citeşte şi: EXCLUSIV De ce stârneşte îngrijorare tulpina Omicron. Alexandru Rafila: „Numărul de cazuri va fi mai mare decât la celelalte tulpini şi va creşte presiunea pe ATI”