Alexandru Rafila avertizează că tulpinile mutante ar putea aduce o nouă explozie a cazurilor în România

Medicul Alexandru Rafila, reprezentant al României în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, consideră că cifrele legate de noile îmbolnăviri cu COVID-19 în această perioadă nu indică o transmitere comunitară a virusului, ci una „sporadică”.

07 iun. 2021, 06:21
Alexandru Rafila avertizează că tulpinile mutante ar putea aduce o nouă explozie a cazurilor în România

Alexandru Rafila atrage atenţia, în acest context, asupra faptului că în situaţia în care România vor ajunge noile tulpini ale virusului, mai contagioase, s-ar putea reveni la o transmitere comunitară a infecţiei.

„La 130-150 de cazuri pe zi noi nu mai ne aflăm în situaţia unei transmiteri comunitare a infecţiei în România. Şi dacă cifrele astea sunt subevaluate de trei ori, 500 de infecţii zilnice la nivel naţional nu înseamnă o transmitere comunitară, e o transmitere sporadică. Ce trebuie să înţelegem este următorul lucru: în România au circulat mai puţin variantele mutante, cu excepţia variantei din Marea Britanie. Dacă însă încet-încet încep să apară cazuri aşa, foarte lent, la început, o variantă cu o transmisibilitate mai mare –  de exemplu cu varianta indiană care are circa 40% transmisibilitatea mai rapidă decât varianta clasică – atunci putem să vedem la un moment dat că transmiterea comunitară reapare. Sigur, nu trebuie să devenim paranoici, dar asta nu înseamnă să nu fim responsabili să continuăm să pledăm pentru vaccinare, pe de o parte, să o facem din timp, pe de altă parte, pentru că mediul rural în continuare nu se vaccinează, asta este realitatea”, a afirmat Alexandru Rafila duminică seară, într-o emisiune la Digi 24.
El a menţionat că este importantă comunicarea şi implicarea autorităţilor locale, astfel încât în mediul rural să crească interesul pentru vaccinare.

Adrian Streinu-Cercel avertizează că pandemia nu s-a terminat: „Există în circulaţie 24 de „mutante” ale virusului SARS-COV-2. Trebuie să fim foarte atenţi”

„Dacă în toamnă vor exista semne de reluare a transmiterii comunitare şi de creştere a numărului de cazuri, atunci cu siguranţă, dacă terenul este pregătit, va exista şi un aflux mai mare, poate în a doua jumătate a verii sau la începutul toamnei. Peste vară acum sunt concedii şi cred că aceia care doresc să călătorească s-au vaccinat sau se vor mai vaccina în perioada următoare, restul populaţiei, care este sedentară, o va face în momentul în care vor exista semne că această pandemie ar putea să reizbucnească în ţara noastră”, a adăugat medicul.
El a făcut referire şi la cei care ignoră faptul că boala încă există: „Noi avem o problemă sistematică în România, nu ne gândim decât la noi; în momentul în care o să ajungem să ne gândim şi la cei cu care interacţionăm, la comunitatea în care trăim şi în care muncim atunci o să putem face pasul, să fim responsabili nu numai pentru noi, ci şi pentru comunitate”.

Rafila: Introducerea certificatului european de vaccinare la nivelul Uniunii Europene nu reprezintă un act de discriminare, ci o „facilitare şi uniformizare” a procedurilor la nivelul UE

Deputatul PSD Alexandru Rafila afirmă că introducerea certificatului european de vaccinare la nivelul Uniunii Europene nu reprezintă un act de discriminare, ci o „facilitare şi uniformizare” a procedurilor la nivelul Uniunii Europene. El atrage atenţia asupra faptului că în toamnă, dacă va apărea o tulpină a virusului mai contagioasă, există posibilitatea introducerii de restricţii suplimentare, la nivel european, pentru populaţia care nu a fost vaccinată anti-COVID.

Alexandru Rafila: Cîțu mi s-a părut o persoană agreabilă, dar acum cred că a vrut să fie actor de film în altă viață. Ce spune despre legătura dintre vaccinare și cheagurile de sânge

„Din punctul de vedere al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie şi nu trebuie să realizeze o discriminare, o segregare, pentru că discriminarea şi segregarea au ca rezultat pe termen mediu un eşec al campaniilor de vaccinare. Nu este vorba de discriminare, e vorba de facilitare şi de uniformizare a procedurilor la nivelul Uniunii Europene. În momentul de faţă, dacă vrei să mergi în Belgia, vă dau exemplul europarlamentarilor, ei trebuie să se ducă cu un test acolo, chiar dacă au fost vaccinaţi. În momentul în care apare un document care poate să fie recunoscut de toate statele membre legat de vaccinare, nu o să mai fie nevoie pentru toată lumea care a fost vaccinată şi care circulă în interiorul spaţiului comunitar să se testeze. Cei care nu se vaccinează nu trebuie însă să fie discriminaţi şi atunci ei merg cu un test. E o facilitare, o creştere a vitezei de circulaţie, nu trebuie interpretată ca discriminare. Greşeala e atunci când vrei să obţii o acoperire vaccinală mai bună şi induci ideea că vaccinarea îţi oferă nişte avantaje. Sigur, îţi oferă avantajul că nu-ţi mai faci testul respectiv”, a afirmat Alexandru Rafila duminică seară, la Digi 24
El arată că în vara aceasta„ lucrurile vor intra oarecum pe un făgaş normal în Uniunea Europeană, pentru că scăderea numărului de cazuri se înregistrează  în toate ţările UE.

„Cu o precizare: în momentul în care vor fi ţări care o să aibă 60-70% din populaţie vaccinată şi ţări cu 30% din populaţie vaccinată, cum este cazul României, în momentul în care va apărea o tulpină mai uşor transmisibilă atunci sigur că şi populaţia receptivă va fi mai mare în ţările cu acoperire mai mică şi invers, va fi populaţia receptivă mai mică în ţările cu acoperire vaccinală mai mare. Şi atunci poate reapărea în cursul acestei toamne o problemă care să genereze măsuri sau restricţii suplimentare nu pentru cei vaccinaţi, dar pentru cei care sunt susceptibili să  se îmbolnăvească sau să transmită boala şi de fapt asta este toată filosofia acestei acoperiri vaccinale la care face toată lumea referire: că nu vrem să ne mai reîntoarcem la restricţii şi cred că ăsta este şi un mesaj corect”, a declarat Rafia.
El îi critică pe acei politicieni care îşi „arogă merite” sau „aruncă pe seama opoziţiei insuccesul” în gestionarea crizei sanitare.
„Greşeala repetată pe care au făcut-o unii sau alţii, nu vreau să nominalizez acum, dar încercarea fie de a-şi aroga merite, fie de a arunca insuccesul în zona opoziţiei este o poziţie profund greşită, imorală şi inabilă din punct de vedere politic”, a adăugat Rafila.